Izrael zápasí s vysokými teplotami a lesnými požiarmi

    0
    Izraelská vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Ako vo štvrtok informoval spravodajský portál Ynetnews, v Tel Avive a v meste Haifa na severe krajiny namerali vo štvrtok popoludní 40 stupňov Celzia. V juhoizraelskom meste Beerševa stúpla teplota na 44 stupňov Celzia, zatiaľ čo od Mŕtveho mora hlásili vo štvrtok popoludní teplotu 48 stupňov.

    Hasiči do boja s ohňom nasadili lietadlá i desiatky hasičských vozidiel. Vzhľadom na to, že na niektorých miestach sa požiar dostal do blízkosti obývaných oblastí, úrady v nich nariadili evakuáciu.

    Vzhľadom na vysoké teploty a lesné požiare úrady v Izraeli vyzvali ľudí, aby sa nezdržiavali mimo svojich príbytkov. Izraelské železnice varovali, že extrémne počasie môže spôsobiť oneskorenia a narušenia vlakovej dopravy v celom Izraeli.

    Očakáva sa, že vlna horúčav dosiahne svoj vrchol v piatok, keď sa 40-stupňové teploty očakávajú už od rána. Počas víkendu by teploty mali začať postupne klesať.

    Hasičský zbor podľa Ynetnews pripustil, že časť požiarov mohla vzniknúť aj zo zle uhasených táborákov počas stredajšieho sviatku Lag ba-omer, ktoré boli zapálené napriek zákazu vydanému hasičmi.

    Lag ba-omer je jedným z menších židovských sviatkov, ktorých slávenie nepramení z Tóry. Okrem pálenia vatier je preň typická aj streľba z luku a zvyčajne aj slávenie svadieb. V tento deň sa aj malým deťom z ultraortodoxných rodín prvýkrát strihajú vlasy a nechávajú sa im len typické pajesy okolo uší.

     

    - Reklama -