Islamský štát sa ospravedlnil Izraelu, tvrdí exminister obrany

    0
    Zástava štátu Izrael (Autor: APL)

    „Došlo k prípadu, keď Daesh zaútočil a následne sa ospravedlnil,” vyhlásil izraelský exminister obrany Moshe Ya'alon počas rozhovoru o izraelskej politike voči Sýrii.

    Bývalý minister sa údajne odvolával na incident, keď skupina prepojená s teroristickou organizáciou Islamský štát zaútočila vlani v novembri v sýrskych Golanských výšinách na izraelské vládne sily.

    Po krátkej prestrelke medzi džihádistami zo skupiny Khalid ibn al-Walida a izraelskou armádou sa do konfliktu zapojili aj vládne tanky a izraelskí vojaci si povolali na pomoc aj letecký útok. Výsledkom potýčky boli štyria usmrtení džihádisti.

    V tom čase išlo o prvý priamy konflikt medzi izraelskými silami a militantmi ISIS odvtedy, ako teroristická skupina zaútočila na izraelskú vojenskú patrolu na izraelskej strane Golanských výšin.

    Celý článok TU.

    Ya'alonov hovorca odmietol rozviesť exministrove tvrdenie a uviesť akým spôsobom ISIS po útoku vyjadrila svoje ospravedlnenie. Ya'alonove výroky odmietli komentovať aj izraelské obranné zložky.

    Podľa izraelského práva je komunikácia so skupinou ISIS nezákonná, pretože predstavuje kontakt s nepriateľským agentom.

    Skupina Khalid ibn al-Walid, sa pripojila k ISIS v máji 2016. Vo februári tohto roku si vojensky uzurpovala územie na sýrskej hranici s Izraelom zahŕňajúce jedno veľké mesto a niekoľko menších dedín.

    Moshe Ya'alon je bývalým šéfom ozbrojených síl Izraela. Od roku 2013 slúžil ako minister obrany až do svojej demisie v máji 2016.

    Izrael v súvislosti s komplikovaným konfliktom na jeho prahu zaujíma do značnej miery neintervenčnú pozíciu. Nedávny útok USA proti letisku sýrskych vládnych jednotiek však ohodnotil pozitívne. 

    - Reklama -