Islamisti nemajú zľutovania. Vraždia civilistov vrátane kresťanov i vlastných druhov

    0
    Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)

    Hovorca filipínskych ozbrojených síl brigádny generál Restituto Padilla sa dokonca v rozhlasovom vysielaní vyjadril, že k dispozícii sú dokonca informácie o zavraždení všetkých kresťanov, ktorých extrémisti zajali. Údajne došlo aj k tomu, že povstalci zavraždili i vlastných druhov, ktorí sa mienili vzdať.

    Filipínske ozbrojené sily obnovili nálety a pozemnú ofenzívu, aby vyhnali rebelov z mesta Marawi ležiaceho približne 800 kilometrov južne od Manily. V rukách extrémistov alebo v ich obkľúčení sa tam stále nachádza najmenej 200 civilistov.

    Armáda, ktorá Marawi obkľúčila, informovala, že islamisti sa zabarikádovali v štyroch štvrtiach mesta.

    Boje v oblasti Marawi si od mája vyžiadali viac ako 400 životov. Padlo takmer 300 povstalcov vrátane najmenej ôsmich džihádistov zo zahraničia, napríklad z Čečenska či Saudskej Arábie. Viac ako 300.000 obyvateľov z Marawi ušlo do blízkych obcí.

    Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vzhľadom na súčasnú bezpečnostnú situáciu a pretrvávajúce nebezpečenstvo únosov cudzincov 16. júna odporučilo Slovákom, aby počas návštevy Filipín zachovávali najvyššiu opatrnosť a ostražitosť. “Platí vysoké riziko teroristických útokov na celom území Filipín vrátane hlavného mesta Manila a turistických centier,” varoval rezort diplomacie.

    Koncom mája vyhlásil filipínsky prezident Rodrigo Duterte stanné právo na 60 dní na celom filipínskom ostrove Mindanao z dôvodu ozbrojeného konfliktu v meste Marawi medzi vládnymi jednotkami a extrémistickou skupinou Džamáa abú Sajjáf podporenou ďalšou militantnou skupinou Maute, ktorá má prepojenie na Islamský štát.

    Vzhľadom na ozbrojené zrážky medzi filipínskymi vládnymi jednotkami a militantmi a riziko teroristických útokov, veľvyslanectvo SR v Jakarte odporučilo necestovať na západnú (moslimskú) a strednú časť ostrova Mindanao, ako ani do juhozápadnej časti Filipín, kde sa nachádzajú ostrovy Basilan, Jolo, Sulu, Tawi-Tawi (tzv. súostrovie Sulu). Do východnej časti ostrova Mindanao, južnej časti provincie Cebu a južnej časti ostrova Palawan odporúča  cestovať len v najnevyhnutnejších prípadoch.

    - Reklama -