Islamisti môžu vykonať teroristický útok s použitím ricínu, varuje nemecká kontrarozviedka

    0
    Nemecká polícia, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Podľa tohto o zdroja, ktorý cituje agentúra Reuters, militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) už v minulosti experimentovali s ricínom a dokázali ho aj vyrobiť. Islamský štát dokonca zverejnil príručku s detailnými informáciami, ako tento toxín získať.

    Pred týždňom nemecké úrady zatkli v Kolíne nad Rýnom 29-ročného Tunisana pre podozrenie z plánovania islamistického útoku a zostrojenia “biologickej zbrane” na použitie ricínu. Šéf Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Holger Münch potvrdil, že podozrivý vyrobil ricín. Čo bolo jeho cieľom, stále nie je známe.

    Tunisan zostáva v cele predbežného zadržania, jeho manželku – Nemku, ktorá konvertovala na islam – prepustili medzičasom na slobodu. Jeden z najprudších jedov, ktorého minimálne množstvo je už smrteľné, prechovával vo svojom byte.

    K zásahu polície došlo po tom, čo si zodpovední všimli, že Tunisan, ktorý je v Nemecku iba od novembra 2016 a doteraz nebol v hľadáčiku bezpečnostných zložiek, si prostredníctvom webu objednal najskôr semienka ricínu obyčajného a následne zakúpil aj chemikáliu, s pomocou ktorej možno zo semien získať predmetný jed.

    - Reklama -