Iránsky prezident zase raz ukázal ako veľmi mu je jedno, čo si myslí Trump

    0
    Na snímke odpálenie striel Tomahawk z americkej vojnovej lode USS Ross (Autor: TASR)

    Raketový útok na sýrsku leteckú základňu Šajrát, ktorú v piatok nadránom zasiahlo približne 60 rakiet Tomahawk vypálených z torpédoborcov v Stredozemnom mori, bol podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa odvetou za utorňajší chemický útok na mesto Chán Šajchún, pri ktorom zahynulo takmer 100 civilistov. Spojené štáty pripisujú zodpovednosť zaň vláde sýrskeho prezidenta Asada.

    Iránsky prezident Hassan Rúhaní žiada, aby sa zostavila medzinárodná komisia, ktorá vyšetrí útok chemickými zbraňami na mesto Chán Šajchún v severnej Sýrii, pri ktorom zomrelo takmer 100 ľudí. Prezidentove slová dnes priniesla iránska štátna televízia. Rúhaní trval na tom, že komisiu “nemôžu viesť Američania” a musí byť nestranná.

    “Prizvané by mali byť neutrálne krajiny, ktoré by mali vyšetriť a objasniť odkiaľ pochádzali tieto chemické zbrane,” zdôraznil Rúhání.

    Šiítsky Irán je silným spojencom vlády prezidenta Bašára Asada. Sýrsky líder trvá na tom, že jeho armáda chemické zbrane nikdy nepoužila. Teherán spoločne s Ruskom už celé roky poskytujú Sýrii vojenskú i politickú podporu a pomoc.

    - Reklama -