Irán nie je až taký nedemokratický, ako sa hovorí. Prekvapivo to tvrdia odborníci z USA

    0
    Teherán (Autor: ReproFoto: youtubeDJ ALLEN)
    Štúdia, o ktorej píše portál Foreign Policy, priznáva, že Irán nie je žiadny vzor demokracie, ale tamojšia politika a súperenie o moc a vplyv v štáte nie je žiaden podvod. Sociológovia z univerzity v kalifornskom Los Angeles vo svojom výskume sledovali iránsku spoločnosť na vzorke 5 000 ľudí žijúcich v krajine. 
     
    Irán je podľa štúdie síce neslobodnou krajinou, ale jej občania sú napriek tomu mimoriadne aktívni a angažovaní voliči, ktorí reagujú na politické kampane a sú citliví aj na zmeny verejnej mienky. 
     
    Sondu do iránskej spoločnosti, ktorá sa zakladá na dátach z decembra minulého roka, vydali koncom októbra. Vedci v štúdii sledovali verejnú mienku a výsledky ukázali prepojenia medzi rôznymi skupinami, etnikami a politickými stranami. „Nechcem poprieť brutálny spôsob konsolidácie revolučného štátu, ale ukázať, že sú rôzne spôsoby, ako môže spoločnosť ovplyvňovať štát,“ uviedol pre server Foreign Policy Kevan Harris, vedúci tímu sociológov, ktorí štúdiu vytvorili. 
     
    Podľa Harrisa je vnútorná politika Iránu oveľa zložitejšia, ako si politici v Spojených štátoch myslia. Nie je údajne pravda, že by iránska vládna moc rozdeľovala zisky z ropy, aby si tým získala podporu občanov tak, ako sa to dialo napríklad vo Venezuele a stále deje v niektorých krajinách Perzského zálivu. V Iráne americký prieskum neodhalil žiaden vzťah medzi získaním sociálnej podpory a účasťou na voľbách alebo uprednostňovaním nejakej politickej strany. 
     
    - Reklama -