Irán, Rusko a Turecko prišli s naozaj tvrdou požiadavkou na sýrsku opozíciu

    0
    Operácie na Blízkom východe. (Autor: repro foto Sputnik News)

    Všetky tri spomínané štáty zároveň potvrdili svoje odhodlanie spoločne bojovať proti Islamskému štátu či zložkám bývalého Frontu an-Nusra a odlúčiť ich od zoskupení ozbrojenej sýrskej opozície, píše sa v dokumente.

    Člen delegácie sýrskej opozície Hišám Marwa potvrdil, že schôdzka v Astane sa skončila a o problémoch spojených s konfliktom v Sýrii sa bude ďalej rokovať od 8. februára v Ženeve, kde sa “doplní a dokončí to, čo bolo dosiahnuté v Astane”. Posledné kolo rokovaní o Sýrii sa v Ženeve konalo v apríli minulého roka, pričom sa na ňom zúčastňovala len tzv. politická opozícia.

    Na ďalšie kolo konzultácií vo Švajčiarsku by podľa očakávania mali dostať pozvanie aj zástupcovia ozbrojenej opozície. Ankara, Moskva a Teherán dnes v spoločnom vyhlásení v Astane uviedli, že podporujú ochotu ozbrojenej sýrskej opozície zúčastniť sa na februárových rokovaniach v Ženeve. 

    Uvedená trojica krajín podporila aj plnenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 2254, ktorá sa týka mierového procesu v Sýrii. Pre túto rezolúciu, ktorá predpokladá začatie rozhovorov medzi vládou v Damasku a opozíciou, sa v decembri roku 2015 vyslovili všetci členovia Bezpečnostnej rady. Rezolúcia obsahuje aj plány na vytvorenie dôveryhodnej prechodnej vlády a konanie slobodných volieb pod dohľadom OSN.

    Irán, Rusko a Turecko dnes v Astane dosiahli aj dohodu o mechanizme monitorovania prímeria vyhláseného v Sýrii na sklonku decembra minulého roka. Cieľom tohto mechanizmu je nielen kontrola dodržiavania prímeria, ale aj odvrátenie rizika akýchkoľvek provokácií. Spomínaný mechanizmus by mal Iránu, Rusku a Turecku umožniť okamžite reagovať na správy o porušovaní prímeria a zastaviť útoky, a to “využitím svojho vplyvu” na daného porušovateľa.

    Agentúra Reuters uviedla, že zatiaľ nie je jasné, či spoločné záverečné komuniké zo schôdzky v Astane, podpísané zástupcami Iránu, Ruska a Turecka, podporili aj sýrske delegácie – vládna a povstalecká. Rokovania v Astane boli väčšinou nepriame, a to prostredníctvom vyslanca OSN pre Sýriu Staffana De Misturu.

    Podľa agentúry Reuters delegácia sýrskej ozbrojenej opozície vyjadrila nespokojnosť so záverečným komuniké, pretože v texte nie je zmienka o vojenskom angažovaní sa Iránu v Sýrii.

    Agentúra AP však citovala vyhlásenie veľvyslanca Sýrie pri OSN Bašára Džaafarího, vedúceho vládnej delegácie na rokovaniach v Astane, ktorý uviedol, že v Astane sa podarilo “na špecifický čas” upevniť prímerie a pripraviť cestu pre ďalšie mierové rozhovory i dialóg Sýrčanov v budúcnosti.

    - Reklama -