Iračania protestovali proti referendu o nezávislosti Kurdistanu

    0
    Vlajka autonómneho Kurdistánu (Autor: reprofoto: iraqinews.com)

    Množstvo demonštrantov na dnešnom zhromaždení malo v rukách iracké štátne vlajky a transparenty s heslami vyzývajúcimi na zachovanie územnej zvrchovanosti Iraku.

    “Táto demonštrácia je vyjadrením postoja obyvateľov Ninive, ktorí odmietajú delenie a rozdelenie Iraku. Sme za vojnu proti Islamskému štátu a za oslobodenie Iraku,” uviedol jeden z organizátorov demonštrácie.

    Koalícia síl podporovaných Spojenými štátmi síce po deväť mesiacov trvajúcich bojoch oslobodila v júli od Islamského štátu Mósul, ktorý je hlavným mestom provincie Ninive, avšak v rukách islamistov ešte stále zostávajú viaceré územia vrátane niektorých častí provincií Kirkúk a Anbár.

    Referendum o nezávislosti severoirackého Kurdistanu, plánované na 25. septembra, sa má konať nielen v Kurdistane, ale aj v niektorých sporných oblastiach vrátane provincie Kirkúk, bohatej na ropu.

    Tá je domovom Turkménov, Arabov, Kurdov i kresťanov.

    Referendum tiež vystrašilo susedov Iraku – Turecko, Irán a Sýriu -, ktorí sa obávajú, že hlasovanie povzbudí ich vlastné kurdské menšiny, aby sa snažili o odtrhnutie.

    USA vyzvali Kurdistan, aby odvolal referendum pre obavy z vyvolania regionálnych nepokojov a z odvrátenia pozornosti od súčasných bojov s extrémistami z Islamského štátu v Iraku a v Sýrii.

    - Reklama -