Integrácia moslimov? Nemožné. Odmietnuť migrantov je správne, politici nemajú pud sebazáchovy. Sulík sa znova odviazal

    0
    Richard Sulík, predseda SaS (Autor: SITA)

    Hovoríte, že medzi utečencami dochádza k početným konfliktom. Čo je ich príčinou?

    Je to najmä zraz rôznych kultúr. Zároveň, ako povedal aj nemecký minister vnútra, tam začínajú vládnuť rôzne klany, ktoré sa snažia o nadvládu v táboroch. Tým dochádza ku konfliktom.

    Je ich kultúra s našou kompatibilná?

    Všeobecne vidím problém v tom, že 80 percent migrantov sú moslimovia. Vidím ako veľmi náročné ich integrovať do spoločnosti, respektíve nemožné. Čiže áno, domnievam sa, že aj toto bude v budúcnosti zdroj konfliktov, a nie malých.

    Vy ste ateista. Ako sa staviate ku prístupu slovenskej vlády, že chce prijímať iba kresťanov?

    Viete, všetko sa dá vyhrotiť alebo zabsurdniť. Ale tá myšlienka, že odmietnuť migrantov, lebo obyvatelia Slovenska to nechcú, je pre mňa správna. Občania Slovenska majú mandát a volia politikov. Pre mňa je jednoducho podstatné, čo chcú obyvatelia Slovenska.

    Politici podľa vás nemajú na rozdiel od bežných ľudí pud sebazáchovy. Ako je to možné?

    Neviem ako, ale evidentne ten pud sebazáchovy nemajú. Čo pani Merkelová robí posledné týždne, to masívne poškodí nielen Nemecko, ale aj celú Európu. Som presvedčený, že drvivá väčšina ľudí by takto nekonala. Na jednej strane pozýva utečencov do Nemecka, a zároveň sa ich snaží prerozdeliť podľa povinných kvót na všetky krajiny. To je jednoducho neprijateľné.

    Niekedy sa hovorí, že Slováci, respektíve ľudia v strednej Európe majú vo svojom prístupe k utečeneckej kríze na rozdiel od západnej Európy sedliacky rozum. Súhlasíte s tým?

    To si netrúfam posúdiť, ale skôr nie. Keď vidím, aký veľký je ten odpor v Nemecku, tak môžeme konštatovať, že je porovnateľný so Slovenskom.

    Veľa ľudí má dojem, že váš postoj k utečencom je v porovnaní s vašimi spolustranníkmi, najmä s Martinom Poliačikom, o dosť iný. Súhlasíte?

    To nie je pravda. Martin používa inú formuláciu. Je to človek, ktorý má veľké srdce. Jasne vidí utrpenie tých ľudí, ktoré, samozrejme, existuje, a ktoré treba riešiť. Dôležité pre mňa je, že existuje oficiálna pozícia SaS, ktorá je zverejnená na našej stránke, pričom s touto pozíciou súhlasím ja, Martin aj ostatní členovia strany.

    Nebojíte sa napriek tomu, že svojimi vyjadreniami stratíte časť liberálnych voličov?

    Nerobíme takú politiku, že si zistíme v prieskume, čo máme rozprávať. Čo ja píšem, to je moje hlboké presvedčenie. Nikdy som nerobil, že si zistím v prieskume, čo mám kvákať.

    - Reklama -