Imigranti dostali zubné kefky a vyhodili ich. Chcú mäkšie. Moderátorka Šimkovičová o svojom postoji k utečencom

    0
    Moderátorka Martina Šimkovičová zdieľala na svojom facebookovom profile takéto príspevky (Autor: ReproFoto: facebook)

    Martina Šimkovičová zdieľala na svojom Facebooku príspevky, ktoré nevykresľovali migrantov v pozitívnom svetle, práve naopak. Ako tvár hlavnej spravodajskej relácie by si podľa vedenia televízie nemala také niečo dovoliť, hoci je na materskej dovolenke. Medializované informácie o tom, že si ju šéf zavolá na koberček, neveštili nič dobré. Čo si tom myslí moderátorka?

    Sme iba pešiaci

    Šimkovičová sa v rozhovore pre čas.sk vyjadrila, že nemá pocit, že by príspevky, ktoré zdieľala, boli negatívne zamerané voči utečencom. „Mám pocit, že skôr poukazovali na riziká ich správania,“ uviedla pre portál ešte stále markizáčka. Podľa nej sa nemôžete tváriť, že sa nás táto téma netýka. Moderátorka túto tému berie aj z pohľadu matky, keďže je na materskej dovolenke. Do televízie sa však mala vrátiť. Nateraz však bude musieť ostať doma. Šimkovičová sa aj napriek tomu, že je verejnosti známa a ako tvár hlavnej spravodajskej relácie mohla mať vplyv na divákov, považuje za obyčajného občana. „Nevieme, čo bude, my sme len obyčajní občania, ktorí si plnia svoje povinnosti. Je to na pleciach úradov, ktoré to musia riešiť. My nemáme tú moc. Sme iba pešiaci,“ povedala moderátorka. Napriek všetkému však používa rétoriku, ktorá je spochybniteľná a mätie ľudí. Napríklad pri výroku, že utečencov stále pribúda a prevažujú najmä mladí muži. Pritom toto tvrdenie už bolo párkrát vyvrátené. Je známe, že na lodiach do Európy prichádzajú aj matky s deťmi a prevaha mužov má tiež svoje vysvetlenie. Rodina vyšle jedného člena, toho najsilnejšieho, aby si potom mohol dať priniesť aj svoju rodinu.

    Nechceli zubné kefky

    Ako príklad uviedla Šimkovičová v rozhovore aj odstrašujúcu skúsenosť. Na pozemku jej kamarátky sa vraj „usalašilo“ pätnásť utečencov. „Jej dcérky to sledovali spoza okna ich obývačky. Našťastie bola doma ich mama, ktorá zavolala políciu,“ prezradila moderátorka. Ako ďalej uviedla, medzi utečencami sú vraj aj ľudia, ktorí majú celkom iné priority, preto by sme sa mali mať na pozore. A nezabudla dodať ďalšiu skúsenosť, opäť nie svoju, ale kamarátkinu. Vraj im nakúpili zubné kefky, ktoré migranti vyhodili, lebo si žiadali tie s mäkkými zúbkami.  „V takej situácii ste na pochybách, či je pomoc správne cielená. Tí ľudia si sem prišli zachrániť život, takto prezentujú, ale ich správanie tomu niekedy vonkoncom nezodpovedá. Tam je namieste tá opatrnosť,“ varuje Šimkovičová.

    Všetko je tak, ako má byť

    Toľko k jej postoju k utečeneckej kríze, z ktorej je zrejmé, že moderátoka má na túto tému už vytvorený názor. Televízia sa rozhodla, že s jej návratom ešte počká. Aký má Šimkovičová názor na to, ak sa do Markízy už nevráti? Podľa vlastných slov sa toho neobáva. Vyhadzov z televízie by ju aspoň nakopol a posunul ďalej. „Ak sa zatvoria jedny dvere, otvoria sa nové. Som vo veku, keď si čoraz viac uvedomujem, že každá životná skúsenosť vás má posunúť ďalej, či je pozitívna, alebo negatívna,“ ubezpečila moderátorka. Podľa nej však zatiaľ nemá význam sa tým bližšie zaoberať, pretože rokovania ju ešte len čakajú a až keď sa tak stane, začne to riešiť. „Ak má niekto strach, že si o rok zlomí ruku, tak si nedá rok vopred ruku do sadry. Každá akcia prináša reakciu,“ uzavrela moderátoka.

    Bude nasledovať Kormúthovú?

    Martina Šimkovičová sa z obrazoviek televízie Markíza vytratila po tom, čo odišla na materskú dovolenku. O jej návrate späť sa začalo špekulovať po tohtoročnom lete. Zamestnávateľa však prekvapili jej aktivity na sociálnej sieti. Hoci sama nič nenapísala, zdieľala príspevky o tom, že moslimovia chcú u nás nastoliť svoj systém, alebo že islamskí bojovníci už založili v Európe svoje bunky. Ako tvár hlavného spravodajstva , ktorou by sa mala opäť stať, by si však podľa vedenia podobné aktivity mala odpustiť a vystupovať nestranne. Známe osobnosti totiž môžu mať svojimi postojmi vplyv na obyčajných ľudí. Ak by sa Šimkovičová na obrazovky už nevrátila, nestalo by sa prvýkrát, keď by sociálne siete pochovali kariéru televíznej hviezdy či hviezdičky. Verejnosťou dlho rezonoval napríklad prípad Kristíny Kormúthovej, bývalej tváre verejnoprávnej RTVS, ktorá po rasistickom statuse o „smradľavom cigánovi“ musela teplé miestečko v televízii opustiť.
     

    Celý rozhovor s Martinou Šimkovičovou si môžete prečítať TU

    - Reklama -