Imigrant v Rakúsku znásilnil chlapca, ale čoskoro ho môžu prepustiť. Sudca za mreže, píšu rozzúrení ľudia

    0
    Rakúska vlajka (Autor: Hans Štembera)

    K incidentu došlo druhého decembra 2015, teda tri týždne pred Štedrým dňom. Desaťročný rakúsky chlapec sa už určite tešil na vianočnú nádielku, ale dvadsaťročný násilnícky Iračan mu jeho radosť z Vianoc, bohužiaľ, nenávratne skazil. Páchateľ a jeho obeť sa stretli v kúpeľnom zariadení Theresienbad v dvanástej viedenskej mestskej časti Meidling. Iračan chlapca proti jeho vôli odtiahol na toalety a tam ho brutálne znásilnil.

    Zneužitý chlapec sa následne obrátil na plavčíka. Ten okamžite kontaktoval políciu, ktorá zatkla Iračana len pár minút po spáchaní neodpustiteľného trestného činu. „Na začiatku vyšetrovania Iračan tvrdil, že chlapec vyzeral na pätnásť a vyslal signál ako prvý. Potom sa však priznal. Svoje konanie vysvetlil tým, že už nemal sex štyri mesiace a nedokázal sa jednoducho ovládnuť. Zároveň pripustil, že si je vedomý nezákonnosti svojho činu,“ píše denník Kronen Zeitung.

    Ako uvádza rakúsky denník, mladého Iračana súd pôvodne odsúdil na šesť rokov odňatia slobody a po odvolaní mu trest ešte o rok zvýšil. Celý prípad sa však dostal na najvyšší súd, ktorý vo štvrtok prekvapivo rozhodol o pomerne razantnom znížení trestu. Podľa finálneho verdiktu by tak mal cynický násilník stráviť vo väzení len štyri roky. A keďže si čoskoro „odsedí“ polovicu trestu, môžu ho v najbližších mesiacoch prepustiť na slobodu.

    Predseda senátu Thomas Philipp napriek tomu konštatoval, že štyri roky sú dostatočný trest. „Pôvodne udelených sedem rokov bolo pre mladistvého páchateľa až príliš. Nešlo o dlhodobé zneužívanie, ale o jediný incident. Páchateľ sa navyše priznal a svoj čin oľutoval,“ zdôvodnil sudca šokujúce rozhodnutie najvyššieho súdu. Zatiaľ čo predstavitelia rakúskej spravodlivosti sú so svojím verdiktom spokojní, rakúska verejnosť reaguje veľmi odmietavo.

    „Tento sudca patrí za mreže,“ napísal v diskusii jeden z čitateľov Kronen Zeitung. Ďalší diskutujúci rozsudok rovno vztiahol na celú rakúsku spravodlivosť. „Rakúska justícia je jedna veľká hanba. Namiesto toho, aby sa snažila pomôcť obeti, ju ešte znížením trestu pre páchateľa o to viac poníži,“ napísal rozzúrený čitateľ. Vo väčšine komentárov sa však okrem rozčúlenia zračí ľútosť nad obeťou. „Život toho malého je zničený, ale páchateľ si bude behať po slobode.“

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -