Imigrant, skús ísť na červenú a poletíš! Donald J. Trump sa nezľakol a pripravil balíček opatrení, z ktorých sa liberálom zatočí hlava

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Po novom môžu byť imigranti vyhostení aj za drobné delikty, ako sú krádež v obchode alebo jazda na červenú.

    Ako cituje agentúra Reuters zdroje z americkej vlády, rozširuje sa počet ľudí, u ktorých sa bude vláda usilovať o deportáciu. Okrem ľudí považovaných za bezpečnostné riziko sa úrady chcú zamerať aj na prichádzajúcich jedincov, ktorí nebudú mať príslušné doklady. Výnimku z prísnych pravidiel však budú mať deti, ktoré prišli do USA so svojimi rodičmi.

    Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť v súvislosti s tým očakáva výrazný nárast svojej agendy, preto sa chystá najať desaťtisíc nových úradníkov a päťtisíc ľudí na kontrolu hraníc. V USA žije v súčasnosti asi jedenásť miliónov prisťahovalcov bez povolenia, ktorým by tak teraz hrozilo vyhostenie.

    Ako upozorňujú niektoré médiá, pracovná verzia dekrétu, ktorá unikla pred pár dňami do médií, obsahovala ešte tvrdšie návrhy, napríklad povolenie povolať Národnú gardu na asistenciu pri deportáciách. Toto sa však nakoniec vo finálnej verzii dokumentu neobjavilo.

    „Prezident sa chce jednoznačne zamerať na kriminálnikov a odsúdených, ktorí ohrozujú verejnú bezpečnosť,“ cituje server britského denníka The Guardian oficiálne miesta. Ako vyplýva z dokumentu, federálna vláda sa má pokúsiť nadviazať spoluprácu s orgánmi jednotlivých štátov pri vymáhaní tohto dekrétu. To je pritom v USA vždy chúlostivá otázka. Štáty totiž obvykle lipnú na vlastnej suverenite a momentálne si navyše pamätajú, ako im chcel v minulom roku vnútiť svoju (presne opačnú) imigračnú agendu prezident Obama.

    Viac informácií si môžete v angličtine prečítať TU a TU.

    - Reklama -