Imámovia sa vydali na cestu po Európe. Toto je ich cieľom

    0
    Korán (Autor: pexels.com)

    Asi 30 moslimských učencov a zástupcov ďalších náboženských komunít nastúpilo do autobusu na parížskom Champs-Élysées, na mieste, kde v apríli terorista zastrelil francúzskeho policajta Xaviera Jugeleho, informovala agentúra Reuters.

    Organizátori akcie plánujú zastávky v Berlíne a v Bruseli, teda mestách, ktoré sa v posledných dvoch rokoch tiež stali terčom teroristických útokov.

    V Berlíne by sa organizátori chceli stretnúť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Cestu by mal autobus zakončiť 14. júla v Nice. V ten deň uplynie presne rok od útoku, pri ktorom muž nákladným autom vrazil do davu oslavujúceho výročie dobytia Bastily a zabil 86 ľudí. 

    “Sme tu, aby sme povedali, že naše náboženstvo a hodnoty islamu sú nezlučiteľné s názormi týchto atentátnikov,” povedal v Paríži pri odchode imám z mesta Drancy Hassen Chalghoumi.

    K útokom v Nice, Bruseli a Berlíne i k niekoľkým ďalším v Európe sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

    Tá násilím a terorom presadzuje svoju interpretáciu islamu a islamského práva šaría. Snaží sa ovládnuť územia na Blízkom východe a nabáda k teroristickým činom aj v Európe.

    Hnutie IS sa pravidelne hlási k zodpovednosti za väčšinu útokov v západnom svete, a to aj vtedy, keď osamelí útočníci boli len inšpirovaní jeho ideológiou a neboli v priamom kontakte s IS.

    - Reklama -