Ide tu o veľké peniaze. Hlasovanie mojich námestníkov pri zákaze hazardu ma sklamalo, hovorí pre PL primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal

    0
    Primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal (Autor: SITA)

    Podľa zástupcov herní z Asociácie zábavy a hier (AZAH) a Asociácie prevádzkovateľov videohier (APV) tým, že ste rozhodli o opätovnom hlasovaní o návrhu o všeobecne záväznom nariadení (VZN) o zákaze umiestnenia herní v Bratislave, vedome riskujete žaloby. Je to reálne? Radili ste sa s právnikmi?

    Zástupcovia hazardu robia všetko pre to, aby zákaz hazardu v Bratislave neprešiel. Pochopiteľne, ide im o veľké peniaze. Mesto sa riadi platnými zákonmi a rokovacím poriadkom. Petičný výbor ma poveril, aby som na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva predložil pôvodné VZN o plošnom zákaze hazardu v Bratislave.  Myslím si, že by bola škoda, aby sa celá takmer dvojročná práca petičného výboru a vôľa viac ako 136-tisíc Bratislavčanov zmarila pre jeden chýbajúci hlas. Chcem, aby sme o tomto návrhu hlasovali znova.

    O čo sa teda opierate, keď predkladáte návrh VZN opäť?

    Podľa článku 5, ods. 28 rokovacieho poriadku Mestského zastupiteľstva hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy je možné o rovnakom materiáli hlasovať na dvoch po sebe nasledujúcich rokovaniach.

    Pri prvom hlasovaní ste boli zrejme prekvapený z vašich námestníkov. Za úplný zákaz nehlasovali, hovorili ste s nimi prečo?

    Z konania námestníkov som bol sklamaný. Išlo z ich strany o veľké zlyhanie. Rozprával som sa o tom s nimi a rozhodol som sa, že im dám ešte druhú šancu. Pri opätovnom hlasovaní o VZN ukážu, či rešpektujú vôľu ľudí alebo nie. 

    Až 17 poslancov svojím postojom dalo najavo, že úplný zákaz nepodporia a cestu vidia v regulácii hazardu. Čo vy na to?

    Nerozumiem ich konaniu. V máji 2015 všetci 45 poslanci mestského zastupiteľstva podpísali petíciu, a tým podporili zákaz hazardu v Bratislave. Dvadsiateho šiesteho januára 2017 všetci 39 prítomní poslanci jednomyseľne odhlasovali požiadavku, aby som predložil návrh VZN s úplným zákazom hazardu v Bratislave. Keď som tak urobil, na februárovom zastupiteľstve za toto VZN nezahlasovali.

    O VZN bude zastupiteľstvo rokovať 30. marca, aký výsledok očakávate?

    Očakávam, že poslanci prehodnotia svoje predchádzajúce konanie a zahlasujú za zákaz hazardu v Bratislave. Tak ako to požaduje petícia, ktorú podpísalo viac ako 136 000 ľudí. Máme jedinečnú šancu pohnúť sa dopredu v ďalšej veci, o ktorej sa doteraz roky len rozprávalo. Robím všetko pre to, aby sme hazard konečne zregulovali a Bratislavčania ťahali v tomto súboji za dlhší koniec.

    Ako hodnotíte prvé hlasovanie, v ktorom nakoniec poslanci zákaz hazardu nepodporili? A to napriek petícii s 98-tisíc platnými podpismi, hoci ste ako petičný výbor pôvodne vyzbierali 136 139 podpisov?  

    Poslanci svojím februárovým hlasovaním odignorovali platnú petíciu požadujúcu zákaz hazardu na území Bratislavy. Bude teraz na ich zodpovednosti, či vôľu viac ako 136-tisíc Bratislavčanov, ktorí požadujú úplný zákaz hazardu, svojím hlasovaním podporia alebo opäť zmaria. 

    Po prvom hlasovaní sa hovorilo o kupovaní poslancov z oboch táborov, či už za zákaz, alebo proti nemu. Máte konkrétne vedomosti o tejto veci?

    K podozreniam z podplácania poslancov sa nebudem vyjadrovať. Ak niekto má dôkazy alebo informácie o podplácaní, je jeho zákonnou povinnosťou upozorniť na to orgány činné v trestnom konaní.

    - Reklama -