ISIS budeme potrebovať. Zničiť ho by bolo chybou Západu, tvrdí izraelský think tank

    0
    Člen ISIS (Autor: Jan Rychetský)

    Podľa izraelského bezpečnostného experta Inbara by bolo zničenie Islamského štátu strategickou chybou. Aj keď ISIS ovláda značné územia a Západ desí videami s brutálnymi popravami, plní úspešnú úlohu v „politickom vákuu“. Inbar tiež tvrdí, že militanti bojujúci pod vlajkou IS sú slabo trénovaní a v stretoch s dobre organizovanými vojenskými jednotkami protivníkov, ako napríklad Kurdskými milíciami či Tureckom, nemajú veľké šance.

    „Je pravda, že IS rozpútal vášne medzi mladými a frustrovanými moslimami po celom svete a myšlienka kalifátu sa teší medzi veriacimi veľkej popularite,“ píše riaditeľ think tanku Sadat-Begin Centre for Strategic Studies. Podľa neho však teroristické útoky na Západe páchajú najmä „osamelí vlci“, ktorí nedostávajú príkazy priamo zo Sýrie a „ISIS sám o sebe je schopný páchať škody len v limitovanom meradle“.

    S týmto vyhlásením však nesúhlasí expert na Blízky východ Ján Kapusňak, ktorý pôsobí ako výskumný pracovník na Univerzite v Haife. „ISIS predstavuje významného aktéra medzinárodného terorizmu, ktorého hrozba je väčšia, keď jeho ´kalifát´ existuje,“ myslí si Kapusňak a dodáva, že mnohí teroristi, ktorí uskutočnili útoky v Európe, boli Islamským štátom vytrénovaní a aj vyzbrojení. „Riadenie teroristickej siete je ľahšie z územia, ktoré nepodlieha žiadnej policajnej kontrole a ISIS,“ napísal expert na Blízky východ.

    Podľa Kapusňaka si Inbar za svoj príspevok vyslúžil výrazné kritické ohlasy. „Inbarov riginálny a provokatívny názor vyvolal v Izraeli vlnu diskusií a stal sa terčom širokej kritiky,“ napísal pre PL.sk expert.

    Extrémisti sa zabávajú na svojom piesočku 

    Ďalšou z výhod existencie ISIS je podľa Inbara aj to, že kalifát pôsobí ako magnet na radikálnych moslimov z celého sveta. „Ak by bol IS úplne porazený, väčšina z týchto ľudí by sa vrátila domov, kde by spôsobovala problémy,“ myslí si riaditeľ a dodáva, že ak ISIS stratí kontrolu nad územiami, „energiu, ktorú investoval do ochrany a vedenia štátu presmeruje na organizovanie teroristických útokov v zahraničí.“

    „Predlžovanie životnosti IS pravdepodobne zaručí, že mnoho moslimských extrémistov zahynie pod rukami ďalších zlých ľudí na Blízkom východe a Západ bude ušetrený od mnohých teroristických útokov,“ dodáva Inbar. Podľa šéfa think tanku Besa oslabenie Islamského štátu podkope imidž a atraktivitu myšlienky kalifátu, zatiaľ čo jeho zničenie by malo za následok, že nenávisť voči USA či Západu by sa medzi moslimami rozšírila ešte viac.

    „Prečo pomáhať brutálnemu Asadovmu režimu vyhrať sýrsku občiansku vojnu?“ pýta sa Inbar a v otázkach pokračuje: „Je v záujme Západu posilniť vzťahy Ruska a Sýrie a tým aj jeho vplyv na Blízkom východe? Je posilnenie iránskej kontroly nad Irakom naozaj cieľom s americkými cieľmi v tejto krajine?“

    Expert na Blízky východ sa nestotožňuje ani s týmito Inbarovými vyhláseniami. Existencia ISIS mnohých teroristov na Západe inšpiruje k brutálnym činom. „V tomto smere ISIS významne zatienila mobilizačný charakter al-Káidy aj vďaka brilantnej a brutálnej mediálnej kampani, ktorá značne ´zatraktívnela´ túto teroristickú sieť,“ dodáva Kapusňak.

    Je Západ naivný?

    Inbar tiež dodáva, že Islamský štát bojuje aj s radikálnou šiítskou skupinou Hizballáh, ktorá je touto vojnou tak zamestnaná, že nepodniká útoky v Európe. „Dovoliť zlým ľuďom, aby zabíjali zlých ľudí, znie veľmi cynicky, ale je to užitočné dokonca aj z morálneho hľadiska, lebo to udrží zlých ľudí zaneprázdnených od toho, aby ubližovali dobrým ľuďom,“ vysvetľuje šéf think tanku.

    Podľa Inbara Západ naivne túži po stabilite a myslí si, že ju dosiahne definitívnou porážkou ISIS. Takýto vývoj udalostí by však mohol dať priestor „iránskej hegemónii v krajine“, predĺžiť Asadov režim a posilniť postavenie Ruska. „Teherán, Moskva a Damask nezdieľajú naše demokratické hodnoty,“ myslí si Inbar a dodáva, že hrozbou číslo jeden je podľa neho Irán.

    „Bohužiaľ, Obamova administratíva nedokáže pochopiť, že hlavným nepriateľom je Irán,“ napísal riaditeľ think tanku, podľa ktorého USA nafúkli hrozbu ISIS a legitimizovali Irán ako účastníka bojov proti ISIS. „Americká administratíva nie je schopná rozpoznať fakt, že IS môže byť užitočným nástrojom na podkopávanie teheránskeho ambiciózneho plánu na získanie dominancie nad Stredným východom,“ uzatvára Inbar.  

    Podľa Kapusňaka však existencia ISIS demonštruje neschopnosť Západu chrániť svoje územia. „Každým teroristickým útokom sa kredibilita Západu a jeho systému zmenšuje, čo nahráva do rúk mnohým radikálnym a extrémistickým hnutiam naprieč celou Európou,“ vyhlásil expert a dodal, že zničenie ISIS Asadovi či Iránu až tak do karát nenahrá. „Práve naopak, bojom proti ISIS Irán zakrýva svoje – pre Západ nebezpečné – hegemónne snahy v regióne. O tom, ako zničiť ISIS nepanuje zhoda, tak by však mala vládnuť v otázke existencie ISIS,“ uzatvára expert.   

    - Reklama -