Hrozivá realita Európskej únie, o ktorej sa veľmi nehovorí. Nezamestnaných je celá armáda a je oveľa väčšia, ako tvrdia úrady

    0
    Ilustračné foto: Výroba áut na Slovensku (Autor: SITA)
    Nezamestnanosť je ešte vyššia, ako si podľa týchto štatistík viete predstaviť. Spôsob, ktorým sa nezamestnanosť ráta, nie je totiž odvodený od skutočného počtu ľudí, ktorí by sa mohli uplatniť na trhu práce. Oficiálne štatistiky Európskej únie počítajú len s tými, ktorí sa o prácu aktívne zaujímajú alebo ju stratili len nedávno. 
     
    Štatistiky Európskeho štatistického úradu (Eurostat) odhalili podľa portálu Marketwatch celú „skrytú armádu nedocenených a demotivovaných“ ľudí, ktorí by radi pracovali, ak by bola ekonomika schopná vytvoriť pracovné miesta. 
     
    Čísla Eurostatu ukazujú, ako dramaticky Eurozóna zlyháva v dlhodobej snahe o vytvorenie nových pracovných miest pre vlastných nezamestnaných. Nepomohli zatiaľ ani výzvy prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho, ktorý chcel stimulovať vznik akýchkoľvek pracovných miest bez ohľadu na kvalifikáciu ľudí bez práce. 

    Ľudia chcú viac pracovať  

    Absolútna katastrofa vládne v tomto smere v Španielsku. Kým ešte v roku 2005 bolo v krajine niečo viac ako deväť percent nezamestnaných, vlani ich počet presiahol 22 percent. Ešte horšie to bolo pred tromi rokmi, keď bol bez práce každý štvrtý Španiel. 
     
    Podobný prípad je Grécko, kde nezamestnanosť za uplynulých desať rokov stúpla až o alarmujúcich 15 percent. Dnes je podľa oficiálnych štatistík bez práce takmer 25 percent Grékov. 
     
    Okrem nezamestnaných však existuje veľké množstvo ľudí, ktorí majú prácu na polovičný úväzok, ale chceli by pracovať viac. Práve títo ľudia predstavujú na trhu práce v podstate nevyužitú skupinu potenciálnych zamestnancov bez patričného využitia. Podľa Eurostatu ide až o 44 miliónov Európanov, ktorí pracujú na polovičný úväzok a mnohí z nich chcú pracovať viac. 
     
    Navyše je tu ďalšia skupina ľudí, ktorých nikto do štatistík nezamestnanosti nepočíta. Ide o tých, ktorí nespadajú do kategórií nedávno prepustených či aktívne si hľadajúcich prácu. Jednoducho o ľudí, ktorí stratili chuť či motiváciu hľadať si zamestnanie a vypadli preto z evidencie úradov. Napríklad v Taliansku predstavujú takíto ľudia až 14 percent celej práceschopnej populácie. V celej Európe je to podľa portálu Marketwatch približne 9 miliónov 300-tisíc ľudí. 
     
    Celková nezamestnanosť je strašiakom európskych vlád, ale ešte horšia je situácia pre mladých ľudí, ako sú napríklad absolventi vysokých škôl. Nezamestnanosť u týchto ľudí je šokujúca. V Grécku nemá prácu až polovica ľudí do 25 rokov a v Španielsku je to 45 percent. Dobre na tom nie sú ani Taliani či Francúzi. V oboch krajinách je bez práce až štvrtina mladých ľudí. Práve z nich sa môže po rokoch stať spomínaná skupina demotivovaných dlhodobo nezamestnaných, ktorí už nebudú mať chuť nájsť si prácu, aj keby im ekonomika vytvorila nové pracovné miesta na uplatnenie. 
     
    - Reklama -