Hrozí vojna medzi Ruskom a NATO. Tu je návrh, ako tomu zabrániť

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    Steinmeier si myslí, že aj napriek tomu, že Rusko porušilo mnoho medzinárodných dohôd, čím stratilo desiatky rokov budovanú dôveru, je potrebné “zjednotiť sa v túžbe predísť ďalšiemu zvratu v eskalujúcej špirále”. Nová dohoda o kontrole zbrojenia by podľa neho vylepšila “transparentnosť, prevenciu a budovanie dôvery”.

    “Chceme štruktúrovaný dialóg so všetkými našimi partnermi, ktorí nesú zodpovednosť za bezpečnosť nášho kontinentu,” vyhlásil podľa Rádia Slobodná Európa Steinmeier s tým, že spolupráca môže prebiehať napríklad cez Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

    Nemecký minister nie je prvý, kto sa otvorene vyjadril za nové dohody s Ruskom. V stredu totiž jeden z bývalých predstaviteľov NATO vyhlásil, že je potrebné uzavrieť s Ruskom dohodu, ktorá by zahŕňala pravidlá týkajúce sa “zvládania nečakaných vojenských stretnutí”.

    Steinmeier už skôr čelil kritike, že označil vojenské cvičenia NATO vo východnej Európe za “šermovanie šabľami”, ktoré môže mať za následok eskaláciu napätia medzi Západom a Ruskom.

    - Reklama -