Hrozí Slovensku občianska vojna? Ukrajinský scenár u nás… Pozrite si zarážajúce fakty

    0
    Členovia už rozpustenej Maďarskej gardy (Autor: SITA)
    Maďarskí extrémisti obsadzujú policajné stanice v južných okresoch Slovenska. Pridávajú sa k ním aj miestni obyvatelia. Prvé správy hovoria, že naše policajné a vojenské jednotky nie sú schopné proti separatistom dostatočne rýchlo a razantne zasiahnuť. Polícia a armáda priznáva, že Slovensko fakticky stratilo kontrolu nad okresmi  Dunajská streda, Komárno a Levice. Vládni predstavitelia konštatujú, že extrémisti boli vycvičení ruskou vojenskou tajnou službou GRU, ktorej špeciálne jednotky na strane maďarských separatistov bojujú.

    Zatiaľ iba fikcia

    Nejde našťastie o realitu, ale iba o premisu špionážneho románu Piešťanská spojka 2, ktorej autorom je Peter Adamecký. Maďarská garda alebo hnutie 64 žúp južné Slovensko neobsadzujú, napriek tomu sme v stredu boli svedkami bezprecedentnej udalosti. Poslanec maďarského parlamentu István Szávay z extrémistickej strany Jobbik si v Dunajskej strede otvoril svoju poslaneckú kanceláriu. „Prijímaciu kanceláriu raz týždenne môžu navštíviť ľudia so svojimi problémami. Očakávať ich budú členovia hnutia Jobbik na Slovensku, ale ak mi to čas dovolí, prídem aj ja,“ vyjadril sa Szávay. Pokračoval, že očakávajú návštevníkov s problémami so zachovaním maďarskej identity. „Nebudeme chodiť kvôli ľuďom, ktorí sa kyslo tvária, ale pre tých, ktorí rozmýšľajú o národe a pokladajú za potrebné, aby ich hlasy počuli aj v Budapešti,“ dodal Szávay. Konštatoval taktiež, že kancelária sa otvára na Slovensku preto, lebo je tu najviac nedoriešených problémov, ktoré ohrozujú zachovanie identity Maďarov. 

    „Niekto sa zbláznil, niekto stratil súdnosť, pretože normálnemu politikovi niečo také nenapadne…  Jobbik jednoducho uvažuje tak, že toto územie považujú za svoje,“ komentoval motivácie maďarského poslanca bezpečnostný odborník Milan Žitný.

    Pripomeňme, že strana Jobbik nie je okrajovou politickou záležitosťou, ale druhou najsilnejšou politickou stranou v Maďarsku, ktorá v posledných voľbách získala jednu štvrtinu všetkých hlasov. 

    S Ruskom proti Ukrajine a Slovensku

    Nie je to po prvý raz, čo sa Szávay dostal do nemilosti susedného štátu. Ukrajina mu dala päťročný zákaz vstupu na svoje územie po tom, keď sa ako pozorovateľ zúčastnil na voľbách na Kryme. Keď v júni došlo k prestrelke medzi Pravým sektorom a ukrajinskou políciou v podkarpatskom Mukačeve, maďarský poslanec bil na poplach, že maďarská komunita obýva územie v blízkosti Mukačeva a vyzval maďarskú vládu, aby „urobila všetko pre to, aby ochránila maďarskú komunitu na Podkarpatskej Rusi“.

    Jobbik, ktorý je v súčasnosti najsilnejšou maďarskou opozičnou stranou, dlhodobo zastáva politiku zbližovania vzťahov s Ruskom (ale napríklad aj s Iránom), pričom z rozpútania vojny na Ukrajine viní Západ. Za zmienku stojí aj to, že europoslanec Jobbiku Gaudi-Nagy Tamás oblečený v tričku s nápisom „Krym patrí Rusku, Podkarpatská Rus patrí Maďarsku“, predniesol v európskom parlamentne plamennú reč o tom, že Ukrajina je umelý štát a ako sa podkarpatskí Maďari a vraj aj Rusíni chcú do Maďarska vrátiť.  Nielen v Maďarsku existuje veľké podozrenie, že Jobbik je podporovaný Moskvou. Dôkazy tejto podpory sa zatiaľ nenašli, jedno je však isté, Jobbik má viac peňazí, ako by táto strana mohla vyzbierať od svojich maďarských sympatizantov. 

    Čo na to analytici?

    Podľa politológa Juraja Marušiaka otvorenie kancelárie poslanca Jobbiku v Dunajskej strede poškodí vzťahy so Slovenskom, a teda aj celkovú vyšehradskú spoluprácu. To vraj môže byť nielen v záujme Jobbiku, ale aj tretích síl, ktoré tento subjekt podporujú. Na otázku ParlamentnýchListov.sk, že o aké tretie sily môže ísť, Marušiak poukázal na to, že pred niekoľkými dňami bol europoslanec Jobbiku Béla Kovács zbavený poslaneckej imunity, pretože bol obvinený zo špionáže v prospech Ruska. „Je jasné, že strana Jobbik v čase ukrajinskej krízy a referenda o oddelení Krymu zastávala protiukrajinské stanoviská a, naopak, podporovala aktivity Ruska v tomto regióne, čiže aktivity, ktoré sú orientované na revíziu hraníc,“ povedal Marušiak.

    Či nemôžeme za konaním Jobbiku vidieť stopy pôsobenia nejakej tretej strany, sa ParlamentnéListy.sk spýtali aj Milana Žitného. „Nevydával by som sa cestou týchto špekulácii, pretože aj keby ste išli po tomto chodníku, tak sa nikam nedostanete. Nedokážete to. Máme tu jednoducho páchateľa, s ktorým sa treba vyrovnať a špekulácia, že je za tým nejaká tretia strana, je bezpredmetná.“ Potenciál na  vyhrocovanie slovensko-maďarských vzťahov Žitný nevidí, pričom upozorňuje na to, že krok maďarského poslanca odsúdili nielen slovenskí, ale aj maďarskí politici.

    Môžeme teda zostať pokojní? Nehrozí, že budú raz južné Slovensko obsadzovať maďarskí extrémisti vycvičení v zahraničí? Podľa autora Piešťanskej spojky 2 Petra Adameckého, je scenár, ktorý vo svojej knihe pre Slovensko načrtol, katastrofický. „Bol by som veľmi nerád, keby sa niečo také stalo, ale vylúčiť sa to nikdy nedá,“ povedal pre Plusku bývalý príslušník bezpečnostných zložiek.

     

    - Reklama -