Hrnko: Medzi zahraničnopolitické záujmy Slovenska určite nepatrí štvavá kampaň, v ktorej sa Rusko a jeho čelní predstavitelia vydávajú div nie za príčinu všetkého zla

    0
    Anton Hrnko (Autor: TASR)

    Šebej v sobotu Danka kritizoval v Slovenskom rozhlase v relácii Sobotné dialógy. Vyhlásil, že Dankov prejav v ruskej dume bol celý mimo línie našej zahraničnej politiky a jeho samotná návšteva Ruska bola chybou. “Myslím si, že tam vôbec nemal hovoriť, ani taká návšteva sa nemala uskutočniť. Neviem o žiadnej inej delegácii z EÚ, ktorá by navštívila Dumu po anexii Krymu,” povedal Šebej. On sám je presvedčený, že Dankov prejav neslúžil slovenskej zahraničnej politike.

    Hrnko v reakcii upozornil, že Slovenská republika si pri svojom vzniku dala niekoľko zahraničnopolitických cieľov. “Za najdôležitejšie možno pokladať snahu o získanie členstva v EÚ a NATO a zároveň dobré vzťahy so všetkými rozhodujúcimi veľmocami a dôležitými štátmi vo svete. Z tohto princípu vychádza aj zahraničná politika SNS a z týchto princípov vychádzal predseda NR SR pri prijatí pozvania na návštevu Ruskej federácie i pri formulovaní svojho prejavu v Štátnej dume,” odkázal.

    Kritici Dankovho počínania akoby podľa Hrnka zabudli, že Slovensko je suverénny štát a má svoje vlastné zahraničnopolitické záujmy. “Medzi ne určite nepatrí štvavá protiruská kampaň, v ktorej sa Rusko a jeho čelní predstavitelia vydávajú div nie za príčinu všetkého zla, ktoré obťažuje Európu i celý svet. Pritom nositelia tejto kampane si prisvojili právo jediného spravodlivého, ktorý podľa starého slovenského príslovia vidí aj smietku v oku druhého a v svojom nielen že nevidí ani to brvno, ale celý les,” napísal Hrnko.

    Poslanec upozorňuje, že Slovensko nie je svetová veľmoc a nemôže si dovoliť ten luxus, že pri získaní nových priateľov zabudne na tých starých. “A jeho noví priatelia sa nesmú správať ako malé deti na pieskovisku, ktoré si vyžadujú svoje priateľstvo zrušením ostatných priateľstiev. Slovensko a slovenský národ je hlboko vďačný ruskému národu nielen za oslobodenie spod fašistickej okupácie, ale aj za to, že v čase tvrdého národnostného útlaku videli v silnom Rusku nádej, že aj im bude dopriate dobrodenie vlastnej suverénnej štátnosti,” odkázal. Preto zapájanie sa slovenských politikov do rusofóbnych kampaní nevie nazvať inak, ako strieľanie si do vlastnej bránky.

    Hrnko uisťuje, že Danko je zástancom konštruktívnej a zodpovednej politiky. “Európa má veľa možností, ktorým smerom sa uberie. Pri vystúpení v Štátnej dume vychádzal Andrej Danko z toho, že nikto nemá záujem zhorieť v termonukleárnom inferne. Mier je jediná cesta, ako môže Európa zabezpečiť prosperitu a bezpečnosť svojim občanom. Sme presvedčení, že bez silného Ruska to nie je možné dosiahnuť. V tomto je naša zodpovednosť, a to viedlo Andreja Danka, aby ako prvý slovenský politik prijal ponuku a vystúpil v Štátnej dume,” vysvetlil.

    Až história podľa neho ukáže, aký to bol dôležitý krok. “Je dôležité zdôrazniť, že Ruskú federáciu navštívili významní predstavitelia, či už Nemeckej spolkovej republiky alebo štátu Izrael. Takisto oficiálnu návštevu do Ruska plánuje aj česká delegácia,” dodal.

    Podľa Šebeja však všetko, čo v Dankovom prejave zaznelo, boli hrubé nezmysly. “Aká slovanská vzájomnosť? Tá, ktorá umožňuje Rusom zabíjať na Ukrajine? Hostiteľ, predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin, sa po anexii Krymu ocitol na sankčných zoznamoch a ja nechápem, ako sa môžu slovenskí ústavní činitelia nechať hostiť človekom, na ktorého sú uvalené sankcie,” odkázal.

    To, či sa bude SNS ako koaličný partner Mosta-Híd na jeho kritiku sťažovať, je Šebejovi jedno. “To je mi celkom fuk. Je to tak vážna vec, že považujem za povinnosť to povedať,” deklaroval.

    - Reklama -