Hovoria mu Kapitán Peroxid. Geert Wilders ide do volieb a tu je rozbor jeho šancí

    0
    Geert Wilders (Autor: TASR)
    Poukazuje na to, že Geert Wilders a jeho strana predstavujú v rámci EÚ najstaršie a najväčšie protiislamské hnutie.
     
    Politický program, s ktorým ide Wilders do volieb, je veľmi stručný  uzavretie všetkých mešít v krajine, zastavenie prisťahovalectva moslimov, zákaz hidžábov, zákaz predaja a rozširovania Koránu, vyhostenie všetkých prisťahovalcov, ktorí sa dopustia zločinu, vrátane tých s dvojitým občianstvom, referendum o vystúpení Holandska z EÚ  o nexite.
     
    Islam a islamizmus nepovažuje za náboženstvo, ale za totalitnú ideológiu rovnakú ako nacizmus alebo komunizmus.
     
    Jeho predvolebná kampaň je v mnohom inšpirovaná Donaldom Trumpom, počnúc obviňovaním novinárov z klamstva, pokračujúc používaním Twitteru a končiac heslami o návrate Holandska Holanďanom.
     
    Celý text TU.
     
    Hoci je Geert Wilders médiami hlavného prúdu považovaný za pravicového populistu, nikdy neopustil svoje liberálne korene. Je ostro proti antisemitizmu, rovnosť sexuálnych menšín považuje za veľké plus západnej demokracie a vyzýva na to, aby najmä tieto hodnoty jeho stúpenci hájili proti islamistickým prisťahovalcom.
     
    Zároveň sa snaží spolupracovať s podobne orientovanými politickými stranami v Európe, najmä s Národným frontom Marine Le Penovej a Frauke Petryovou z Alternatívy pre Nemecko, píše Bašta.
     
    Upozorňuje, že Wilders voľby pravdepodobne vyhrá, ale je takmer vylúčené, že zostaví vládu s ďalšími asi šiestimi malými subjektmi zo 14, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostanú do parlamentu.
     
    Rozhovor s holandským veľvyslancom aj na tému Wilders nájdete TU.
     
    Vôbec ale nemusí upadať do zúfalstva. Vládnuca Holandská ľudová strana, ktorú pred 13 rokmi opustil, pretože neprechovávala jeho obavy z islamizmu, išla do tohtoročných volieb s mnohými jeho protiimigrantskými a euroskeptickými heslami.
     
    Takže jeho radikálne myšlienky budú predávať“ v konzervatívnom obale iní, dodáva Jaroslav Bašta.
    - Reklama -