Hospodársky rast Slovenska by mal zrýchľovať. Sľubujú pred voľbami

    0
    Minister financií Peter Kažimír (Autor: sita)

    Oproti prognóze Ministerstva financií SR je prognóza rastu HDP podľa MMF vyššia o 0,4 p. b. v roku 2016 a nižšia o 0,1 p. b. v roku 2017. Rozdiel spočíva v tom, že prognóza MF SR na rozdiel od MMF nezahŕňa vplyv výstavby automobilového závodu Jaguar Land Rover.

    Fiškálne opatrenia by mali podporiť tvorbu pracovných miest a znižovať regionálne nerovnosti. Zlepšenie cestnej a železničnej infraštruktúry vrátane lepšieho využitia fondov EÚ by malo podporiť rast investícií v regiónoch. Cenová hladina vykazuje stabilitu. „Slovensko odoláva externým šokom vďaka zdravému a likvidnému bankovému sektoru a vďaka nízkej zadlženosti v rámci privátneho sektora aj verejnej správy,” uviedol minister financií a podpredseda vlády SR Peter Kažimír.

    Ako uviedol James John, šéf misie MMF na Slovensku, „je potrebné podporovať investície, podporiť klímu pre podnikanie a stimulovať ľudí, aby sa zapájali do pracovného procesu, do pracovného trhu.“ Spomenul aj externé riziká, vzhľadom na to, že slovenská ekonomika je integrovaná do globálnej ekonomiky. V súčasných dňoch sa venuje pozornosť vývoju na čínskych a ázijských trhoch, a toto by mohlo ovplyvniť Slovensko, ktoré je veľmi silnou exportnou ekonomikou.

     

    - Reklama -