Hon na islamskú sektu pokračuje. Po radikáloch ide okrem Nemecka už aj Rakúsko a Švajčiari nezaostávajú

    0
    Korán (Autor: SITA)
    Sekta Pravé náboženstvo je podľa rakúskeho ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza neakceptovateľná, lebo šíri nenávisť a výklad Koránu, ktorým podnecuje k násiliu proti iným náboženstvám. Pre denník Wiener Zeitung šéf rakúskej diplomacie uviedol, že je nutné úplne zakázať pôsobenie sekty, ako to urobilo Nemecko. 
     
    V Rakúsku je zakázané, aby islamské organizácie boli sponzorované zo zahraničných zdrojov, ale konkrétne Pravé náboženstvo k nim zatiaľ nepatrí. Dôvod, pre ktorý sektu zakázali v Nemecku a obmedzujú jej pôsobenie aj vo Švajčiarsku, je najnovšia kampaň s názvom Čítaj! (po nemecky Lies!). V rámci nej príslušníci Pravého náboženstva rozdávajú na uliciach Korán a kážu ten najradikálnejší výklad islamu. 
     
    Autorom obávanej kampane, ktorá v Nemecku tak veľmi pobúrila úrady, je radikálny salafistický duchovný Ibrahim Abou-Nagie žijúci v Kolíne. Podľa portálu Breitbart je Abou-Nagie sponzorovaný zo Saudskej Arábie a vďaka tomu môže jeho sekta šíriť islam vo viacerých európskych krajinách. 

    Viac škody než úžitku?

    Politický analytik Thomas Schmidinger tvrdí, že zákaz distribúcie Koránu či úplný zákaz pôsobenia salafistickej sekty spôsobí viac škody než úžitku. Bývalý islamista Ahmad Mansour, ktorý varoval pred nárastom počtu radikálov medzi mladými moslimami, naopak privítal zákrok Nemecka proti radikálom z Pravého náboženstva. 
     
    Sekta pritom neobmedzuje svoje aktivity len na po nemecky hovoriace krajiny a ich susedov. Vo Veľkej Británii rozdávajú jej členovia Korán bežne na uliciach. 
     
    V Nemecku zasahovala polícia v takmer dvoch stovkách domov a mešít, ktoré boli napojené na salafistickú sektu. Cieľom bolo zabrániť šíreniu radikálneho islamu a ďalšej propagandistickej činnosti islamistov. 

    Nie je to prvý pokus o zákaz 

    O zákaze distribúcie Koránu v Rakúsku hovorí minister zahraničných vecí Sebastian Kurz už od leta. Ide podľa neho o súčasť integračného plánu, ktorého je zástancom. Súčasťou integračného plánu je aj zákaz nosenia tradičných ženských moslimských šiat, ktoré zahaľujú tvár, ale od počiatku ho blokujú ľavičiari zo Socialistickej strany. 
     
    Pokus o zákaz distribúcie Koránu sa v Rakúsku objavil už pred dvomi rokmi, keď Mirsad Omerovic naverboval dvojicu tínedžeriek. Sedemnásťročná Samra Kesinovic a 15-ročná Sabina Selimovic v roku 2014 utiekli do Sýrie, aby sa tam pridali k Islamskému štátu. Údajne boli obeťou propagandy, ktorú šíril Omerovic. 
     
    Viacerí experti tvrdia, že zákaz distribúcie Koránu vezme radikálom z rúk nástroj na šírenie islamskej propagandy. Zástancovia náboženských slobôd moslimov však obhajujú islamistov tým, že zákaz distribúcie Koránu umožní radikálom, aby sa hrali na obete a oháňali sa tým, že Západ prenasleduje moslimov. 
     
    - Reklama -