Homofóbom roka je Anton Chromík. Uznanie ľudských práv LGBTI sa podľa neho skončí diktatúrou

    0
    Anton Chromík (Autor: SITA)

    Anketu zorganizovali pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii (IDAHO), ktorý bol 17. mája, mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko. Hlasovalo v nej viac ako 2 600 ľudí. „Z roka na roka sa počet hlasujúcich zvyšuje, čo potvrdzuje fakt, že spoločnosť začína homofóbiu vnímať podobne negatívne ako rasizmus či xenofóbiu,“ vysvetlila Alena Krempaská zo združenia Dúhové Slovensko.

    Ako uviedol Weisenbacher z IĽP, 79 percent voličov vo februári ignorovaním referenda o ochrane rodiny, a teda proti ľudským právam, jasne ukázalo, že nezdieľajú fóbie a netoleranciu jeho iniciátorov. „Teraz je na politikoch, aby toto demokratické rozhodnutie rešpektovali a našli spôsob zrovnoprávnenia párov rovnakého pohlavia. Vhodným spôsobom sa teraz zdá byť inštitút životného partnerstva, ako ho navrhli mimovládne organizácie,“ poznamenal.

    Homosexuáli sú podľa Kuffu genocídou nášho národa

    Anton Chromík bol nominovaný za výrok, v ktorom predpovedal, ako bude vyzerať svet, keď na Slovensku príde k zrovnoprávneniu LGBTI ľudí: „Budú rozhodovať o živote iných, ich povolaní, kariére a to vždy v histórii skončilo diktatúrami a (niekedy) aj masovým vraždením“. Rímskokatolícky kňaz Marián Kuffa zas vysvetlil, ako vidí vzťah dvoch osôb rovnakého pohlavia: „Tak to nie sú obyčajní vrahovia, ale ja hovorím, že to sú masoví vrahovia. To je genocída nášho národa…“.
    Na anticenu Homofób roka bolo nominovaných i 102 poslancov NR SR, ktorí do novely ústavy zakotvili vetu: „Manželstvo je jedinečný zväzok medzi mužom a ženou“.

    Trofejou pre víťaza je zdeformovaná tvár

    Tenistka Karin Habšudová v reklame na referendum o rodine vysvetlila, čo pre ňu znamená rodina: „Rodina pre mňa znamená spolužitie, alebo vzťah, alebo zväzok, nejakých dvoch ľudí, a to jedného muža a jednej ženy“. Trofejou pre víťaza je štylizovaný piktogram, zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj nápis 4%, teda tradične chápaný podiel neheterosexuálnych osôb v populácii. Organizátori ankety sa ju pokúsia víťazovi odovzdať, no podľa vlastných slov nerátajú s ústretovosťou.

    Víťazi si po minulé roky odmietli prevziať cenu

    V minulosti sa víťazmi ankety stali poslanec Štefan Kuffa za svoj výrok o topení gejov a Konferencia biskupov Slovenska s tvrdením, že ľudsko-právni aktivisti sú „aktéri kultúry smrti“. Cenu si však odmietli prevziať. Do hlasovania na webovej stránke www.ludskeprava.sk/homofob sa mohol zapojiť ktokoľvek, rovnako ako do nominačného procesu. Organizátori už teraz zbierajú nominácie do ďalšieho ročníka.
     

    - Reklama -