Hollande pred redakciou Charlie Hebdo. Pripomíname si rok od útokov

    0
    Francúzsky prezident Hollande si uctil pamiatku obetí útoku na týždenník Charlie Hebdo (Autor: SITA)

    Dnešné obrady sa konali v čase, keď redakcia Charlie Hebdo ohlásila zverejnenie mimoriadneho vydania pri príležitosti prvého výročia útoku zo 7. januára 2015. Číslo je okorenené obscénnymi a urážlivými karikatúrami, pričom umelci a redaktori vyzdvihujú svoju slobodu prejavu a zosmiešňujú každého od moslimských fundamentalistov až po politikov a katolíckych kňazov, uviedla tlačová agentúra AP.

    Rodiny obetí sa dnes pripojili k Hollandovi a ďalším predstaviteľom na mieste v blízkosti budovy, kde sídlila redakcia Charlie Hebdo. Vlani 7. januára vtrhli na poradu zamestnancov dvaja ťažko ozbrojení bratia a zabili tam 11 ľudí. Nápis na slávnostne odhalenej tabuli sa začína slovami: “Na pamiatku obetí teroristického útoku proti slobode prejavu.” Potom prítomní vzdali poctu policajtovi, ktorého útočníci na úteku zabili, keď sa ich pokúsil prenasledovať. Na pamiatku tohto policajta-moslima bol na chodníku nasprejovaný odkaz “Je suis Ahmed”, čiže “Ja som Ahmed”, vo farbách francúzskej zástavy – červenej, bielej a modrej.

    Po útokoch ľudia po celom svete vyjadrovali solidaritu so zavraždenými novinármi nápisom “Je suis Charlie”, teda “Ja som Charlie”. Páchatelia zaútočili na týždenník kvôli zverejňovaniu karikatúr proroka Mohameda, ktoré pokladali za znevažujúce. Hollande si neskôr uctil aj pamiatku štyroch ľudí zabitých v kóšer supermarkete pri útoku, ktorý oživil obavy z antisemitizmu v krajine s najväčšou židovskou menšinou v Európe.

    Vdova po bodyguardovi zabitom v redakcii Charlie Hebdo, Ingrid Brinsolarová, pre rozhlasovú stanicu RTL povedala, že si želá prešetriť bezpečnostné opatrenia v magazíne. Dodala, že jej manžel zaznamenal nedostatky v bezpečnostných opatreniach v redakcii. Tvrdil, že “za takých podmienok nie je možné robiť si prácu správne”.

    Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve vyhlásil, že je prístupný takémuto vyšetrovaniu, ale bránil aj snahy vlády zaistiť v krajine bezpečnosť. Uviedol, že úrady od jari rozbili 18 sietí na verbovanie nových teroristov, zatkli 11 skupín plánujúcich útoky a zmarili šesť útokov. Vo Francúzsku platí od parížskych útokov z 13. novembra výnimočný stav. Pri útokoch v hudobnom klube, baroch a reštauráciách zahynulo 130 ľudí a vyše 350 ďalších osôb utrpelo zranenia. Aj počas dnešných spomienkových udalostí je v pohotovosti mimoriadny počet príslušníkov bezpečnostných síl.

    - Reklama -