Hollande, odstúp. S novými faktami o vražde kňaza rastie zdesenie. Štát vraj absolútne zlyháva

    0
    Francúzsky prezident Francois Hollande (Autor: SITA)

    Francúzske spravodajské služby rozoslali štyri dni pred celou tragédiou fotografiu jedného z vrahov otca Hamela, 19-ročného Abdela Malika Petitjeana, na policajné stanice v krajine. Spravodajcovia navyše polícii oznámili, že moslimský mladík je veľmi nebezpečný a mohol by v blízkej budúcnosti spáchať teroristický útok. „Petitjean je už vo Francúzsku a je pripravený konať samostatne alebo v spolupráci s ostatnými,“ varovali spravodajcovia.

    Keby policajti informovali o nebezpečnom moslimovi verejnosť, možno by došlo k jeho dolapeniu a kňaz by nemusel prísť o život. Bohužiaľ, fotografia Petitjeana sa k verejnosti nedostala. Devätnásťročný radikál pritom patril medzi „staré známe firmy“ a spoločne so svojím komplicom, rovnako starým Adelom Kermichom, figurovali na zozname teroristov. Ten mal byť navyše pod každodenným policajným dohľadom, lebo nosil na nohe elektronický náramok.

    „Ako však bolo stanovené po jeho marcovom prepustení z väzenia, sledovací náramok bol každé ráno na štyri hodiny vypnutý. Petitjean využil situáciu a stratil sa z dohľadu polície. Do jeho hľadania boli zapojení policajti po celej krajine. Samotný Kermich strávil nejaký čas vo väzniciach vo Francúzsku aj Švajčiarsku. Aktuálne čakal na súdne konanie v súvislosti s terorizmom,“ píše Daily Mail a cituje názor šéfa policajnej únie Frédérica Lagacha, podľa ktorého by obvinení jedinci z terorizmu nemali mať možnosť domáceho väzenia.

    Britský denník ďalej píše o stále silnejúcich hlasoch vo francúzskej laickej aj odbornej verejnosti na rezignáciu prezidenta Hollanda a kľúčových ministrov vlády. Ľudia aj odborníci na terorizmus sú presvedčení, že teroristickému útoku v Nice aj zavraždeniu farára sa dalo zabrániť v prípade, že by úrady robili svoju prácu. „Väčšinu teroristov zodpovedných v uplynulých osemnástich mesiacoch za životy 250 obetí francúzske úrady poznali. Mnohí z nich figurovali na zoznamoch teroristov a boli v minulosti uväznení,“ dodáva Daily Mail.

    Francúzsky minister vnútra v tejto súvislosti navyše uviedol, že v súčasnosti je z napojenia na teroristické skupiny podozrivých trinásť osôb. Sedem z nich čaká súd a šesť z nich už odsúdili a nosia elektronický náramok. Daily Mail potom prináša bližšie informácie od očitých svedkov zavraždeného farára. Teroristi prikázali jednému z prítomných mužov, aby jeho vraždu nakrúcal na mobilný telefón. Potom ho prebodli nožom a on musel hrať mŕtveho, aby si zachránil svoj život.

    „Jeden z teroristov nám, mne a trom ďalším zajatým mníškam povedal, nech sa nebojíme, že nám nič neurobia, lebo potrebujú rukojemníkov. Hovorili sme si, že nás asi zabijú neskôr. Otca Jacquesa najprv bodli do krku a potom pokračovali ďalej a ďalej. Z jeho úst začalo vytekať veľa krvi. Môj manžel to musel natáčať a oni ho potom prebodli nožom asi štyrikrát. Do krku, ramien a chrbta. Chceli ho zabiť, rovnako ako otca Jacquesa. Potom ho už, našťastie, nesledovali a on hral mŕtveho. Neupadol do bezvedomia a teraz sa zotavuje zo svojich zranení,“ uviedla manželka ťažko zraneného muža.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -