Holandsko upozornilo Ankaru, aby sa nemiešala do jeho domácich záležitostí

    0
    Holandská metropola Amsterdam (Autor: SITA)

    Šéf holandskej diplomacie týmto zareagoval na oficiálny list zaslaný tureckým generálnym konzulom na adresu viacerých miestnych úradov, v ktorom im radí, ako sa vyrovnať s demonštráciami namierenými proti súčasnej vláde v Ankare.

    “Holandsko má na starosti holandskú spoločnosť a to nemá nič spoločné s tureckou vládou,” povedal Koenders novinárom. Aj keď, ako dodal, Holandsko chápe pocity tureckej vlády, ktoré pramenia z pokusu o vojenský prevrat.

    Koenders upozornil, že Holanďania musia sami vyriešiť rozpory, ktoré vznikli medzi členmi tureckej komunity na území Holandska.

    “Máme slobodu hovoriť o Turecku a oni môžu slobodne hovoriť o nás, ale nakoniec je to otázka národnej zodpovednosti, tu v Holandsku,” odkázal Koenders do Ankary.

    Od nevydareného pokusu o prevrat v Turecku v polovici júla na území Holandska hlásili desiatky prípadov hrozieb a zastrašovania medzi rôznymi skupinami tureckej komunity. Väčšina holandských Turkov je lojálna súčasnému režimu v Ankare, v krajine však žijú aj Turci, ktorí podporujú hnutie duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara obviňuje z pokusu o prevrat, a tiež početná skupina Kurdov pochádzajúcich z Turecka.

    - Reklama -