Hnutie ANO sa prezentuje ako netradičné a nové. Veľmi unikátni nie sú, namieta politológ

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Podľa Kopečka sa ľuďom riadiacim politickú komunikáciu ANO podaril pred rokmi výborný ťah. Českú verejnosť navykli na to, že ANO nie je politická strana, ale hnutie. V podvedomí mnohých Čechov slovko hnutie rezonuje pozitívne, naopak strana je pre mnohých čisté zlo. Podobne šikovný je, mimochodom, aj o niečo novší slogan o „tradičných politikoch“, ktorých má Andrej Babiš poraziť. Je však dobré si všimnúť, že v dnešnom svete vraj ANO nie je veľmi unikátne.

    Podľa politológa sa hnutie ANO od iných politických strán, s výnimkou SPD Tomia Okamuru, odlišuje mimoriadne vysokou mierou centralizácie, veľmi obmedzenou autonómiou územných štruktúr a výnimočným postavením predsedu. Z hľadiska fungovania predstavuje podľa neho ANO obchodnú firmu vedenú politickým podnikateľom.

    V dnešnej Európe vraj nejde o výnimočný prípad; niektoré strany politických podnikateľov existujú už niekoľko volebných období. „Častejšia je však situácia, že zakrátko po prvom volebnom období takéto strany skolabujú, ako naše Věci veřejné na začiatku tohto desaťročia,“ upozorňuje Kopeček.

    V prípade väčšiny strán politických podnikateľov sleduje Kopeček nízku mieru vnútrostraníckej demokracie. „Závislosť od lídra so sebou skrátka nesie aj tieto dôsledky. Niekedy majú také strany tendenciu brániť sa prílivu členov a dlhodobo zostanú skôr uzavreté,“ dodáva politológ.

    Podľa Lubomíra Kopečka nemala vládna rola v uplynulých štyroch rokoch zásadný vplyv na vnútorné fungovanie ANO. Pozícia lídra, zakotvená v stanovách strany, sa vraj skôr posilňovala než oslabovala. „Je dobré byť skeptický, že by sa niečo podstatné zmenilo, ak ANO výrazne vyhrá parlamentné voľby,“ poznamenal Kopeček.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    autor: dah

    - Reklama -