Hlinova Kauza Pohotovosť pokračuje. Nebankovka prechádza do útoku. Oslovili sme aj smeráka, ktorý je s touto spoločnosťou spojený. Odstúpi z funkcie?

    0
    Alojz Hlina splnil to, čo sľúbil. Potom ho zobrala polícia. (Autor: Radka Turoňová)

    Ťažké srdce má na Hlinu zamestnankyňa Pohotovosti, ktorú v pobočke zamuroval, ako aj vedenie spoločnosti, ktoré si myslí, že by mal zvážiť svoj odchod z parlamentu. Nebankovka sa bráni, no podľa Hlinu si takto len robí PR, a to s požehnaním na najvyšších miestach.

    Vraj ich šikanuje

    Prokurista spoločnosti Jaroslav Fuchs sa vyjadril, že poslancovo správanie hraničí so zaujatosťou a šikanovaním a ako zástupca občanov by mal zvážiť svoje ďalšie pôsobenie v parlamente. Celkom drsné vyjadrenie, preto sme boli zvedaví, čo na to Hlina. „Absurdné vyjadrenie nebudem komentovať,“ povedal nám.

    Hmaty a chvaty, kapota a zem

    „Nikto nebol zamurovaný, tá pani mohla kedykoľvek odísť. Celé je to smiešne,“ vyjadril sa na margo výpovede zamestnankyne, ktorá v pobočke počas incidentu bola. Išlo o radovú zamestnankyňu, navyše matku dvoch detí, čo viacerí odsúdili. Hlina sa však aj predtým už vyjadril, že bola za ním a nič jej nebránilo odísť. Výpovede sa teda rozchádzajú, zamestnankyňa na neho dokonca zavolala políciu, ktorá napokon s Hlinom urobila krátky proces, keď ho priamo na ulici pomocou chmatov a hmatov zatkla a Hlina najprv skončil na kapote a potom aj na zemi.

    Video zo zatýkania Alojza Hlinu si môžete pozrieť TU

    Nebankovka Pohotovosť aj naďalej inzeruje na internete a po kliknutí na „lákavú“ ponuku pôžičky až do výšky 7 000 eur môžete pokračovať vo „vyplnení nezáväznej žiadosti“. Opýtali sme sa teda poslanca, ako je toto možné a čo si o tom myslí. Ten ich neváhal prirovnať k vrahom. „Pohotovosť sama povedala deň po tom, keď už nemohla poskytovať úvery, že ich naďalej poskytuje. To je, ako keby sa vrah priznal k spáchaniu činu,“ povedal nám. Je však zvedavý najmä na to, čo v tomto prípade robí polícia, ktorá od neho trestné oznámenie dostala. V súvislosti s týmto sme oslovili policajné prezídium. Okrem otázky, v akom je štádiu trestné oznámenie, ktoré podal poslanec, sme sa ich aj opýtali, prečo polícia neziasahla proti činnosti Pohotovosti, keď nemohli poskytovať úver. Dostali sme však len jednu jedinú a veľmi stručnú odpoveď. „Dňa 2. 9. 2015 bolo prijaté na príslušnom útvare v pôsobnosti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I Vami uvedené trestné oznámenie, v súvislosti s ktorým prebieha v súčasnosti jeho doplnenie v zmysle § 196 Trestného poriadku,“ odpísal nám hovorca KR PZ v Bratislave Michal Szeiff.

    Čí noštek bude strčený v peniazoch?

    Hlinu by zaujímalo, kto si chce z „úžerníckych“ peňazí, respektíve z peňazí z utrpenia „liznúť“. Poslanec hlavne upozorňuje na PR, ktoré sa vďaka tejto kauze spoločnosti takpovediac robí samo a je zvedavý, kto by „chcel do týchto peňazí namočiť noštek. Ktorá PR agentúra, analytik či konzultant,“ zamyslel sa. Jeho boj proti úžerníkom pokračuje aj napriek narazeným rebrám, ktoré ho podľa vlastných slov „hrozne bolia“. Ani to mu však nebráni, aby sa vybral na východné Slovensko, konkrétne do Košíc a Prešova, kde mieni urobiť symbolický protest.

    Už nemá dôveru

    Je to už takmer týždeň, čo Hlina osobne informoval policajného prezidenta Tibora Gašpara o tejto kauze. Bližšie informácie nám však poskytnúť nechcel, keďže ide o internú debatu a Hlina nemá od Gašpara súhlas na ich poskytnutie. Napriek tomu, že policajný prezident je informovaný, poslanca o to viac zaráža celý prístup, pretože nemôže povedať, že o tom nevedel. Ako nám povedal Hlina minulý týždeň, ak to nepôjde s Gašparom, osloví Kaliňáka. Ten už podľa neho o tomto tiež vie. Nič to však nemení na tom, že Hlina prestáva mať voči konaniu polície dôveru. „Začínam mať obavy z toho, komu tento štát vlastne slúži.“

    Burian sa nebude vyviňovať

    Pred pár rokmi Hlina vyzval smeráka Jozefa Buriana, aby odstúpil z funkcie. Ten totiž aktuálne pôsobí ako štátny tajomník ministerstva práce, čo aj po rokoch Hlina považuje za absolútny výsmech, ak človek s takouto „kvalifikáciou“ robí na ministerstve. Podľa neho to nie je náhoda a myslí si, že Smer ho poslal do zdrojovej bázy tzv. „biedakov“, čiže biednych ľudí, aby mali dobrý prehľad o tom, kto potrebuje poskytnúť pôžičku. „Takmer som si jazyk zodral,“ povedal na margo toho, že na toto už viackrát upozorňoval v parlamente. “Jozef Burian je kritizovaný za to, že bol spoločníkom v úžerníckej spoločnosti EX CREDIT s.r.o. Jedným zo spoločníkov vo firme EX CREDIT s.r.o. je aj úžernícka nebanková spoločnosť POHOTOVOSŤ. Okrem toho bol aj spoločníkom v úžerníckej spoločnosti G.I.C. Cash, a.s., ktorá v minulosti vymáhala pohľadávky formou zasielania korešpondenčných lístkov, pričom klientom odmietla na telefonickej linke poskytnúť informácie, aby mohli svoje dlhy rýchlo uhradiť,” uvádza k osobe Buriana aj wikipédia. Smerák však  žiadny pocit  viny zrejme necíti. Opýtali sme sa ho, či uvažuje nad odstúpením z funkcie štátneho tajomníka. „Nepotrebujem sa z ničoho vyviňovať. Hlina si len robí kampaň, ale o podstatu veci nejde. Nikdy som nepôsobil v Pohotovosti, ja nie som Pohotovosť,“ povedal nám s tým, že si neželá, aby ho niekto s Pohotovosťou spájal. Ako akcionár s Nou vraj nemal nič spoločné a v tejto oblasti nepôsobí od roku 2008. „Aj tak chcete do mňa len rýpať,“ odkázal nám. Zaujímal nás aj názor niektorého zo smerákov, či by sa mal Burian vzdať svojej funkcie. Skúsili sme preto osloviť Hlinovho odvekého rivala Antona Martvoňa. Ten sa Buriana otvorene nezastal a iba odkázal, že hodnotiť svojich kolegov zo strany nebude, pokiaľ nepozná problém do detailov.


     

    - Reklama -