Hlina píše otvorený list Bugárovi: Ak podporíte novelu o ÚPN dokážete, že občiansky princíp vo vašej strane je len mýtus

    0
    Alojz Hlina (Autor: TASR)

    Koaliční poslanci spolu s Editou Pfundtner (Most-Híd) navrhujú v novele zmeniť model riadenia Ústavu pamäti národa (ÚPN) a dosiahnuť, aby súčasný šéf ústavu Ondrej Krajňák skončil vo funkcii 15. októbra 2017. Ostane však členom správnej rady, a to do konca funkčného obdobia, na ktoré bol zvolený. Po novom má byť štatutárom ÚPN správna rada ako kolektívny orgán, nielen samotný jej predseda. Podľa predkladateľov bude nový model riadenia efektívnejší a transparentný.

    Hlina považuje túto právnu normu za “mimoriadne účelovú”. “Chcem Vás týmto poprosiť, aby ste vyvinuli iniciatívu a po konzultáciách s Vašou poslankyňou jej navrhli, aby tento návrh stiahla. Mimoriadne by sme to ocenili,” píše Hlina Bugárovi.

    Zdôrazňuje, že zákony sa nemôžu účelovo meniť len kvôli tomu, že niekto niekomu nevyhovuje. Odmieta zmeny zákona s cieľom zbaviť sa niekoho. “Ak strana Most-Híd podporí tento zlý návrh zákona aj v druhom čítaní, bude to zrejmý dôkaz, že občiansky princíp v strane Most-Híd je len mýtus,” uvádza Hlina.

    Kresťanskí demokrati podľa neho majú povinnosť chrániť ÚPN. “Máme k tejto inštitúcii špeciálny vzťah. Keď už naša spoločnosť nebola schopná kolaborantov, zradcov, gaunerov a eštebákov potrestať, nechajme ich ÚPN aspoň pomenovávať a pripomínať,” vysvetlil Hlina.

    Úloha ÚPN je podľa jeho slov aj v dnešnej dobe dôležitá a je potrebné túto inštitúciu chrániť. “Pán predseda, nenechajte prosím osobné animozity niekoho voči niekomu prerásť do hodnotového zápasu,” apeluje šéf KDH na Bugára.

    Poslanci Jaroslav Paška (SNS), Mária Janíková, Ľubomír Želiezka (obaja Smer-SD), Edita Pfundtner (Most-Híd) a Martina Šimkovičová (nezaradená) predložili novelu preto, že súčasný model riadenia ÚPN považujú za neefektívny a neopodstatnený.

    “Vloženie rozhodovania o smerovaní a činnosti ÚPN do rúk jednej osoby sa vymyká zo štandardných demokratických princípov. Potreba legislatívnej zmeny vyvstáva jednak zo skúseností s doterajším spôsobom riadenia, ako aj zo stále zvyšujúcej sa potreby transparentného a efektívneho spôsobu riadenia v štátnych i verejnoprávnych inštitúciách,” tvrdia poslanci.

    Ústav v reakcii uviedol, že novela a jej zdôvodnenie sú účelové a zavádzajúce. “Prioritou návrhu je čo najskôr odvolať súčasného predsedu správnej rady Ondreja Krajňáka, ktorý si dôsledne plnil úlohy vyplývajúce zo zákona,” odkázal v stanovisku ústav. Podľa jeho predstaviteľov je navrhnutá novela šitá na mieru práve bývalému vedeniu ÚPN zastúpenému v súčasných orgánoch správnej a dozornej rady.

    Podľa ústavu sú skutočným dôvodom novely zákona o pamäti národa kauzy ako Babiš, Hudzovič, Petranský, návrhy na odobratie výsluhových dôchodkov bývalým príslušníkom ŠtB, zverejnené mená sudcov, prokurátorov a vyšetrovateľov, ktorí sa v súvislosti s nedovoleným prekročením hranice alebo inak podieľali na súdení nevinných spoluobčanov.

    - Reklama -