Hlina o spore s Matovičom a sulíkovcami: Nechcú nám dávať silu. Mrzí ich, že sme už zasvietili

    0
    Alojz Hlina (Autor: ReprofotoFacebook/Alojz Hlina)

    Lídri opozície sa opäť nevedia dohodnúť, píše portál aktuality.sk. O možnosti opätovnej spolupráce pravicových strán OĽaNO, KDH a SaS v nadchádzajúcich komunálnych voľbách sa začalo hovoriť v podstate hneď po tých župných. Prvé trenice medzi Alojzom Hlinom (KDH), Igorom Matovičom (OĽaNO) a Richardom Sulíkom (SaS) však už sú na svete.

    Hlina ešte v decembri vyhlásil, že SaS a OĽaNO chcú ísť do komunálnych volieb bez KDH. Odvoláva sa pritom na vyjadrenie, ktoré mu mali zaslať Matovič so Sulíkom. Šéf kresťanských demokratov tvrdí, že Matovičovi a Sulíkovi navrhol memorandum, ktoré by ich oprávňovalo spolu rokovať a nakoniec by vyústilo do podpisu dohody o spoločnom postupe vo voľbách. „Na memorandum ani len neodpovedali. Až keď sme sa dopytovali, prišla nám odpoveď, že idú len oni dvaja,“ hovorí šéf kresťanských demokratov.

    Podľa Hlinu je dôvodom neochoty spolupracovať žiarlivosť. „Problém je žiarlivosť. Pri voľbách do VÚC sme zasvietili a niekoho to mrzí. Podstata sporu je, že nám nechcú dávať silu, chcú nás marginalizovať na úroveň OKS a Zmeny zdola,“ myslí si.

    Liberáli a Obyčajní sa ohradzujú, postupujeme ako minule

    Lídri OĽaNO a SaS sa však voči Hlinovmu vyjadreniu ohradzujú a poukazujú na to, že postupujú rovnako ako pri župných voľbách. Teda chcú najprv podpísať spoločnú dohodu medzi sebou, lebo sa považujú za najbližších partnerov, a až potom pozvať na spoluprácu ostatné demokratické opozičné strany vrátane KDH. „Takto sme to urobili aj minulý rok,“ tvrdí šéf Obyčajných ľudí Matovič.

    Podľa Hlinových slov to ale minulý rok takto nebolo. „Pre voľby do VÚC sme podpísali centrálnu dohodu tri subjekty, aj keď sa to snažia komunikovať inak. Viem, čo som podpisoval,“ tvrdí. Podľa Matoviča ide o nedorozumenie. Hlinovi odkazuje, aby použil Google a overil si, čo hovorí.

    Podpredseda SaS Ľubomír Galko vysvetľuje, prečo Hlinovo memorandum odmietli. Podľa jeho slov šéf KDH nedokáže garantovať dohodu na celoslovenskej úrovni. Galko pritom naráža na fakt, že KDH odmietlo podporiť kandidáta SaS na župana v Bratislavskom kraji Juraja Drobu, hoci bola podpísaná dohoda o spolupráci. „Navyše – a to musím zdôrazniť – toto memorandum vylučovalo, respektíve kládlo bariéry spolupráci s ďalšími subjektmi, čo je pre nás neprijateľné,“ napísal na blogu.

    Mimoparlamentné KDH by podľa neho nemalo rozhodovať o tom, či do koalície priberú aj hnutie Sme rodina alebo nové subjekty. Spolupráca však nie je stratená, OĽaNO ani SaS ju zatiaľ neodmietajú. Potenciál vidí stále aj KDH. „Veci sa ešte dajú dohodnúť,“ uzavrel Hlina.

    - Reklama -