Hliadky majú aj Rómovia. Toto si o nich myslia starostovia

    0
    Ilustračné foto: rómska osada neďaleko obce Rudňany (Autor: ReproFoto: youtube)

    Rómske hliadky v osadách začali na Slovensku fungovať v roku 2013. Ich hlavnou úlohou je okrem iného predchádzať konfliktom a upokojovať situáciu v osadách. Na to, aby hliadky mohli fungovať aj naďalej, Únia peniaze nevyčlenila, a tak dostali stopku. Informoval o tom portál Aktuality.sk.

    Niektoré obce si dokázali hliadky udržať aj tak a zafinancovali ich z prostriedkov úradu práce. Jednou z nich je aj Lenartov v Bardejovskom okrese. Ako vysvetľuje starostka obce Jana Bľandová, hliadky vykrývajú z aktivačných prác.

    Členom rómskej hliadky v spomínanej obci je Milan Bilý. „Tejto práci sa venujem takmer štyri roky, takže nie som zelenáč. Viem, ako na ne. Ako hliadka sme už riešili všeličo. Aj keď bol požiar v Malcove, vybrali sme sa tam ako výpomoc,“ vysvetľuje. Tiež dodáva, že túto prácu nemôže robiť hocikto a podmienkou je čistý register trestov. „Policajti nás berú normálne. Vyskúšali si nás, preverovali si, ako by sme sa zachovali v nejakej situácii, napríklad pri bitke,“ hovorí.

    Splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz pripomína, že v predošlom období boli takého hliadky v niekoľkých desiatkach obcí. „Oceňovali ich nielen starostovia, ale aj Rómovia, a keď sa nemýlim, aj Európska komisia,“ dodáva.

    Podľa jeho slov financovanie hliadok z prostriedkov úradu práce nie je udržateľným riešením. Ako priznal, hľadá sa spôsob, ako ich financovať systémovo. Či bude projekt predsa pokračovať aj ďalej, sa má podľa tlačového odboru MV SR rozhodnúť do konca tohto roka.

    Autor: luc

    - Reklama -