Historicky najväčší modernizačný projekt armády. Vláda prerušila rokovanie o nákupe vozidiel

    0
    Obrnené vozidlo Rosomak – Scipio 8×8 (Autor: ReproFoto: youtube)

    Otvorili sme debatu, zjavne si ten materiál treba dorokovať a keď bude dorokovaný na úrovni koalície, tak potom môže byť dorokovaný aj na úrovni vlády,“ povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd)

    Podľa nej sa vláda k tomuto materiálu vráti na budúci týždeň. „Ja vnímam tú debatu alebo celý materiál ako materiál, ktorý rieši formu, ktorá bude zvolená na obstaranie nových vozidiel špeciálnej techniky, kde treba urobiť rozhodnutie,“ doplnila.

    Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) uviedol, že podľa jeho názoru je materiál veľmi dobre spracovaný, ale zároveň natoľko obsiahly, že “mnohí z nás si ho ešte mali záujem podrobne pozrieť”. Podľa neho obsahuje porovnania či konkrétne úlohy. “Vyzerá to veľmi zaujímavo aj z pohľadu slovenského príspevku k tejto veci,” dodal.

    Ministerstvo obrany (MO) SR  predložilo v máji tohto roka na rokovanie vlády materiál, v zmysle ktorého by Ozbrojené sily (OS) SR mali do roku 2029 získať 81 kusov bojových obrnených vozidiel 8×8 a 404 kusov viacúčelových vozidiel 4×4. Hodnota zákazky sa odhaduje na 1,2 miliardy eur.

    Pri bojovom obrnenom vozidle 8×8 medzi základné takticko-technické požiadavky rezort obrany zaradil minimálne desať miest pre osádku, kanón 30 mm, guľomet 7,62 mm či protitankový riadený komplet v závislosti od typu vozidla.

    Vozidlami majú byť vyzbrojené 21. a 22. mechanizovaný prápor. Každý z nich by mal získať spolu 31 vozidiel, vrátane štyroch veliteľských.

    Prvých desať vozidiel by OS SR mali dostať už budúci rok.

    Pri viacúčelových vozidlách 4×4 MO SR v základnej kombinácii požadovalo guľomet do kalibru 12,7 mm alebo automatický granátomet a odpaľovacie zariadenia na protitankové riadené strely.

    Prvých sedem vozidiel by OS SR mali získať budúci rok.

    “Vzhľadom na to, že ide o historicky najväčší modernizačný projekt Ozbrojených síl SR, Bezpečnostná rada SR a vláda sa rozhodli pre širšiu diskusiu. Materiál bude opätovne prerokovaný na najbližšom rokovaní budúci týždeň,” uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Rezort obrany následne predstaví verejnosti na tlačovej konferencii všetky relevantné informácie, ktoré je v súlade s dodržaním ustanovení zákona o ochrane utajovaných skutočností možné zverejniť.

    Denník N priniesol minulý mesiac informáciu, že MO SR by malo nakúpiť obrnené vozidlá AMV od fínskej spoločnosti Patria. Rezort obrany však túto informáciu nepotvrdil.

    Podľa portálu armadninoviny.cz je fínska Patria AMV kolesová obrnená platforma s motorom vpredu, zadnou sklopnou rampou, trojčlennou posádkou a až 12-členným výsadkom.

    Prázdna hmotnosť vozidla je 16 až 27 ton podľa úrovne pancierovania a použitého bojového modulu. Čelo vozidla má odolať priebojnej munícii až do kalibru 30 mm a pancierový podvozok by mal ochrániť posádku pred výbuchom až 10 kg TNT.

    Vozidlo poháňa motor DI 12 Scania Diesel s výkonom 405 kW (543 koní). Maximálna rýchlosť je 100 km/h a dojazd po spevnenej ceste až 800 km.

    Výzbroj môže tvoriť napríklad bojový modul Turra 30. Podľa armadninoviny.cz je veža štandardne osadená automatickým kanónom 2A42 kalibru 30 mm s guľometom PKT kalibru 7,62 mm a dvoma strelami 9M113 Konkurs (v kódu NATO AT-5 Spandrel). Do veže je možné nainštalovať aj americký kanón Bushmaster Mk.44 kalibru 30 mm, iný guľomet kalibru 7,62 mm alebo 12,7 mm a izraelské protitankové strely Rafael Spike.

    - Reklama -