Harabinova prezidentská kandidatúra: Iniciatíva vyzbierala dosť podpisov na kampaň

    0
    Štefan Harabin (Autor: TASR)

    “Získali sme dostatočný počet podpisov na to, aby Štefan Harabin mohol kandidovať vo voľbách na prezidenta ako ľudový kandidát,” uviedol Tkáč. Doplnil, že Harabin nechce byť straníckym kandidátom. Presný počet podpisov sa podľa neho ustáli na základe podrobnej kontroly ich správnosti a v čase, ktorý určí predseda Národnej rady (NR) SR budú predložené príslušným orgánom.

    Harabin zatiaľ oficiálne svoju kandidatúru nepotvrdil. Podľa Tkáča má však šancu vo voľbách uspieť. Doplnil, že sa okolo neho združuje celý rad odborníkov.

    Podpisy na kandidatúru zbierali dobrovoľnici. Svojich dobrovoľníkov chce mať iniciatíva aj v okrskových volebných komisiách, aby sa voľby nedali “sfalšovať”.

    Do boja o Prezidentský palác sa už chce zapojiť viac ako desať záujemcov, ktorí oznámili zbieranie podpisov potrebných na kandidatúru. Nateraz sa ohlásili napríklad Béla Bugár (Most-Híd), Radovan Znášik, Juraj Zábojník (bezpečnostný analytik), Eduard Chmelár (politický analytik), Robert Mistrík (vedec), Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko), Milan Krajniak (Sme rodina), Oskar Fegyveres (svedok únosu prezidentovho syna Kováča ml.), Marian Kotleba (ĽSNS), František Mikloško (expolitik KDH), Róbert Švec (Slovenské hnutie obrody), Bohumila Tauchmannová, Štefan Harabin (sudca Najvyššieho súdu SR) či dramaturgička a riaditeľka módnej televízie Gabriela Drobová.

    Záujemcovia o palác môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky. Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, a to na základe petície podpísanej najmenej 15.000 občanmi. Prezidentské voľby budú na jar 2019. Termín vyhlasuje predseda Národnej rady SR.

    - Reklama -