Harabin si musí vybrať. Dôvodom je návrh liberála, ktorý v pléne prešiel

    0
    Štefan Harabin (Autor: TASR)

    Dočasne absentujúceho sudcu bude na súde zastupovať hosťujúci sudca. Inštitút hosťujúceho sudcu zavádza novela zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú v streda schválil parlament.

    Ministerstvo spravodlivosti chce právnou normou riešiť negatívnu situáciu na súdoch, ktorá vzniká pre dočasnú absenciu zákonného sudcu.

    Hosťujúci sudca bude podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) fungovať na mieste sudcu, ktorý dočasne nevykonáva funkciu pre materskú alebo rodičovskú dovolenku, je dlhodobo práceneschopný alebo je na stáži.

    Na súde by bol do návratu absentujúceho sudcu, potom by šiel robiť hosťujúceho sudcu na ďalší súd.

    Podľa ministerstva sú súdy v praxi konfrontované so situáciami, keď dočasný výpadok zákonného sudcu spôsobuje nutnosť prerozdelenia vecí medzi iných kolegov.

    Táto situácia sa podľa predkladateľov nedá riešiť pridelením nového voľného miesta sudcu, pretože absencia sudcu je dočasná.

    Nové miesto by neskôr bolo nadbytočné a nebolo by možné ho rušiť, keďže sudca je vymenovaný do funkcie bez časového obmedzenia.

    “Rovnako nie je žiaduce riešiť túto situáciu dočasným pridelením sudcu z iného súdu, pretože tým dochádza len k presunu problému na iný súd,” vysvetľovalo ministerstvo.

    Rezort tiež v predkladacej správe uviedol príklad inštitútu tzv. lietajúceho sudcu, ktorý funguje v európskom priestore.

    Slovenský ústavný poriadok pristupuje podľa rezortu spravodlivosti k problematike nepreložiteľnosti sudcu pomerne konzervatívnym spôsobom.

    Podľa vládnej novely má tiež sudca kandidujúci v parlamentných voľbách či eurovoľbách prísť o funkciu sudcu.

    Tento pozmeňujúci návrh v pléne predniesol opozičný poslanec Alojz Baránik (SaS), poslanci, aj tí koaliční, ho podporili. Sudcovia tak nebudú môcť kandidovať na kandidačnej listine politickej strany či hnutia.

    V tejto súvislosti sa skloňuje najmä meno Štefana Harabina, ktorý ako sudca Najvyššieho súdu kandidoval v prezidentských voľbách a existuje predpoklad, že sa pokúsi osloviť voličov aj pred budúcoročnými parlamentnými voľbami.

    Samotný Baránik priznal,  že jeho návrh súvisel aj s Harabinovým prípadom. 

    “Sudca by si mal jasne vybrať, či chce talár alebo kreslo poslanca,” uviedol poslanec Baránik, ktorý dodal, že jeho návrh súvisel aj s prípadom neúspešného prezidentského kandidáta a sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina.

    Baránik uviedol, že dochádza k situáciám, keď sudca v pracovnom čase nahráva videá, v ktorých uráža svojich politických oponentov. Liberáli situáciu komentovali aj na sociálnej sieti.

    Zákon má vstúpiť do platnosti 1. augusta 2019, pričom sa zohľadňuje predpokladaná dĺžka legislatívneho procesu, ako aj potrebná legisvakancia.

    - Reklama -