Harabin: Nevylučujem návrat. Je desivé ako Fiačan a Pčolinský zdemolovali cez súdnictvo štát. Ešte Lipšic na prokuratúru a sme horší než Burundi

0
Štefan Harabin (Autor: TASR)

Ako je to s vami  aktuálne? Ste alebo nie ste sudcom s pozastaveným výkonom funkcie?

Mám prerušený výkon funkcie  sudcu. Politici prijali zákon lex Harabin, že sudca nemôže byť poslancom, lebo je to politizácia justície. A teraz idú prijímať lex Lipšic, aby sa starý 30-ročný politik, funkcionár, dostal na čelo trestnej justície. V oboch prípadoch bol predkladateľ Baránik.

K názoru na Lipšica  a zákon ešte prídeme, vráťme  sa k vášmu sudcovskému stavu.

Takže – prijali zákon lex Harabin  s účinnosťou tuším od 15.októbra a ja som dal súhlas na kandidátnu listinu strany Vlasť 7. októbra, teda pred účinnosťou zákona. Nad rámec toho ale treba povedať, že išlo o zjavne neústavný zákon, lebo nie je  možné prijať zákon len kvôli jednej osobe a vyňať z možnosti stať sa  poslancom iba sudcov a nie aj  policajtov, prokurátorov a iné profesie, čiže evidentne protiústavný zákon. Ale aj vo vzťahu k tej neústavnosti som im prešiel cez rozum, lebo  ako som povedal, ja som u notára dal súhlas na kandidátnu listinu strany Vlasť už 7.októbra.

Takže vy sa môžete kedykoľvek vrátiť na Najvyšší súd?

Samozrejme, kedykoľvek.

Štefan Harabin je stále sudcom Najvyššieho súdu. “Mám prerušený výkon funkcie sudcu,” uviedol pre ParlamentneListy.sk    Foto: TASR

Ako hodnotíte nového predsedu Najvyššieho súdu, Juraja Šikutu? Pýtam sa, lebo jednak je váš nasledovník a takisto na Súdnej rade sa pri voľbe predsedu Najvyššieho súdu dosť skloňovalo aj vaše meno, že aký má kto s vami vzťah. Juraj Šikuta sa stal sudcom  Európskeho súdu pre ľudské práva na  základe návrhu ministerky Petríkovej (ĽS-HZDS) a na odporúčanie Súdnej rady, ktorej ste vtedy predsedal.

Z tých alternatív, ktoré boli k dispozícii, to je najracionálnejšie riešenie.

Šikuta si ale myslí, že ste nárok na návrat medzi sudcov stratili. Na otázku advokátky Mišíkovej, čerstvej členky Súdnej rady, ako by reagoval, keby ste sa pokúsili o návrat na  Najvyšší súd odpovedal, že zákon hovorí jednoznačne a Harabin funkciu  stratil. ”Nevidím tam priestor  na ďalšiu špekuláciu,” povedal Šikuta.

Jedna vec je názor Šikutu a druhá neústavnosť zákona a môj súhlas na kandidátku ešte pred účinnosťou zákona lex Harabin. Šikuta ani nevedel, že som nespochybniteľne dal súhlas pred účinnosťou zákona a to nevedela ani Mišíková.

Takže stále si myslíte, že je najlepším riešením?

Kliment, ktorý chcel byť, to by bola katastrofa, to by bolo len pokračovanie Švecovej, ktorá uzavrela zmluvu o spolupráci s tajnou službou. Pamätáte sa?

Áno, asi pred štyrmi rokmi uzavrela šéfka Najvyššieho súdu Daniela Švecová dohodu s riaditeľom SIS Antonom Šafárikom o  spolupráci oboch štátnych orgánov v budúcnosti.

Lenže súdy nemôžu spolupracovať s tajnými službami, to je vylúčená vec. A to čo teraz so SIS spravil Fiačan – strašné. 

Máte na myslite to, že sa obrátil na SIS kvôli sudcovi Mamojkovi, keď sa rozhodoval,  či ho má alebo nemá disciplinárne riešiťkvôli kauze Kočnera?

Fiačan podriadil celé súdnictvo tajnej službe. Totiž ohľadom  Mamojku si vypýtal informácie od tajnej služby! Ja nemám k Mamojkovi pozitívny vzťah, lebo ešte ako člen parlamentného Ústavnoprávneho výboru, keď som nepustil Mikloša na kontrolu, hovoril, že som ho mal pustiť, hoci som vyhral všetky súdy a v západnej Európe podľa môjho vzoru už na kontrolu hospodárenia nepúšťajú predsedovia najvyšších súdov ministrov  financií, iba kontrolný úrad. Ale – ohľadom Mamojku sa tu urobila určitá hra a Fiačan, „nie sudca“, pretože sudca nemôže  urobiť čo urobil on, aby žiadal informácie od tajnej služby! Súd môže žiadať informácie iba od policajta, prokurátora, policajného prezidenta, ministra vnútra, ale nikdy nie od tajnej služby. Žiadny sudca, nieto ešte predseda Ústavného súdu! Súd môže pracovať iba s informáciami  a faktami, ktoré si môže overiť.

Tajná služba ani nemá zákonný podklad, aby dávala súdom informácie. A Fiačan nemá ustanovenie v právnom poriadku, Trestnom poriadku, Zákone o policajnom zbore, v Zákone o konaní  pred ústavným súdom, aby mohol pýtať informácie od SIS. A keď pýtal  informácie, vyrehotaný šéf SIS Pčolinský  verejne v televízii hovoril niečo v zmysle “On od nás pýtal informácie, ale my sme mu  dali iné informácie”. A na základe toho Mamojka  okamžite odstupuje. Obaja pre celé Slovensko vyslali posolstvo, že každý sudca, prokurátor, resp. policajt je podriadený tajnej službe.

Vladimír Pčolinský, riaditeľ SIS “Tajná služba nemá zákonné podklady, aby dávala  súdom informácie,”  upozorňuje Harabin.   Foto: TASR

Skúsme namodelovať jednoduchú situáciu z reálneho života, aby si každý uvedomil, prečo je to neprípustné.

Ktokoľvek môže mať spor na okresnom súde a všetko nasvedčuje tomu, že vyhrá proces. Lenže oponent, či sused, či  neprajník toho, čo je v práve, nechce aby vyhral, ale sudca je nekompromisný a drží sa faktov a zákona. Tak  sa teda ten oponent napojí  na tajnú službu a sudca, keď ostane naďalej principiálny v rozhodovaní, bude mať problém, lebo predseda  súdu dostane informácie o  tomto sudcovi, že nie je dôveryhodný. Ale vyrobené informácie! Nie pravdivé. A na základe nich začne predseda súdu stíhať sudcu podaním disciplinárneho návrhu len preto, že bol nekompromisný v rozhodovaní a dosiahne výmenu zákonného  sudcu a ten, čo mal spor vyhrať, pred novým sudcom dosadeným SIS-kou ho nevyhrá.

A toto urobil Fiačan, vidno,  že je to regionálny advokátik, nie  sudca, ktorý podriadil celé  súdnictvo tajnej službe. To je demolácia nielen súdnictva. ale právneho štátu ako celku.

Ivan Fiačan podľa Harabina podriadil celé súdnictvo tajnej službe. “Vidno, že je to len regionálny advokátik a nie sudca,” myslí si Harabin.   Foto: TASR

Ako hodnotíte Súdnu radu?

Súdnu radu začala spolitizovávať už Radičovej  vláda v rokoch 2010 – 2012, keď politicky vymenila členov Súdnej rady. Vo vzťahu k tým, ktorých vtedy vymenila,  je nález Ústavného súdu, ktorý hovorí, že člen Súdnej rady musí dokončiť 5-ročné volebné obdobie. Preto je to 5-ročné obdobie, aby nebolo jeho pôsobenie spolitizovateľné. Lenže treba povedať rovno, že potom aj Fico a jeho vláda účelovo po voľbách 2012 menili členov Súdnej rady. Následne aj Kiska. A teraz účelovo sa menila podstatná časť členov Súdnej rady aj pri tejto vládnej garnitúre. Nie  je možné, aby v právnom štáte nejaká Kolíková si povedala, že Súdna rada alebo jej predsedníčka nemá jej dôveru. Naopak,  predsedníčka  Súdnej rady môže povedať, že Kolíková nemá dôveru Súdnej rady. Veď o tom je nezávislá súdna moc! To, čo sa tu predvádza,  to sa za mojej éry predsedovania nedialo. Nedovolil som politikom zásahy, čo bola moja povinnosť.

Takže predsedníčka Súdnej rady, ktorú ministerka vyzvala, aby sama zvážila svoje odstúpenie z funkcie, nie je podľa vás dostatočne, nazvime to, autonómna?

Praženková si za to, čo sa deje môže sama. Pchala sa do priazne slniečkárov a ultraliberálov. Keď sa prijal Lex Harabin, automaticky mala, keďže ide o justičný zákon, podať návrh na ústavný súd, že je neústavný a ona to neurobila. Teraz si z nej robia personálny terč. Moju úctu Praženková nemá, ale toto, čo predvádzajú voči funkcii predsedníčky Súdnej rady, mi  nie je ľahostajné, keďže som kontinuálne principiálny v otázkach nezávislosti súdnej moci. Toto si žiadny politik, žiadna politická garnitúra  nemôže a nesmie dovoliť. A keď  si to dovoľuje, to znamená, že Súdna rada je iba slúžkou a politickým príveskom momentálnych držiteľov moci.

Slovensko očakáva voľbu nového generálneho prokurátora. Hovorí sa, že prokuratúra  veľmi čo sa týka nejakej transparentnosti a nezávislosti za súdmi veľmi nezaostáva… Ako hodnotíte zmenu zákona, podľa ktorej sa môže stať  generálnym prokurátorom aj neprokurátor, teda napríklad Daniel Lipšic ?

Rok dozadu  všetci  títo,  čo sú v koalícii, ale aj opozícia hlasovali za Lex Harabin , ktorý znamenal, že sudca sa nemôže stať poslancom, lebo je to  politizácia. A teraz prijímajú zákon, aby spolitizovali prokuratúru. To je dačo strašné.  Tu vidíte, čo  to sú za ľudia. Akí sú to farizeji. Popreli seba samých. Seba samých! Čo tvrdili pred rokom, otočili teraz nie o 180,  ale o 1800 stupňov! Navyše, Lipšic je vo výkone trestu odňatia slobody podmienečného a trestu zákazu činnosti. Jeden trest mu končí v roku 2022, druhý v 2023. Pomenujte mi štát, kde by mali generálneho prokurátora vo výkone trestu. To aj Urundi,  či  Burundi, by mohlo byť pre nás vzorom.

advokát Daniel Lipšic – prijmú kvôli nemu poslanci lex Lipšic?  Foto: TASR

Daniel Lipšic  je  vychytený advokát, zastupuje rodinu zavraždeného novinára Jána Kuciaka, je právnym zástupcom  muža, ktorému prezidentka Čaputová udelila milosť, zastupuje tiež bývalého prezidenta Kisku aj premiéra Matoviča.

Lipšic má hlavne nezákonnú justičnú  skúšku a bol neplatne zapísaný do komory advokátov.  To konštatoval Ústavnoprávny výbor NR SR ešte v roku 2002, na čele vtedy boli Kresák a Orosz, že Lipšic má nezákonnú justičnú skúšku, lebo  nemal justičnú prax.

Áno, Lipšic zastupuje  daňového podvodníka Kisku a zastupoval daňového podvodníka Matoviča. Tak ak sa mu nepodarí zastaviť trestné stíhanie Kisku teraz, zastaví to rovno ako generálny prokurátor.

- Reklama -