Hanba Kremľa: Vláda stavia medaily nad morálku. A Rusi dostali na paralympiáde stopku

    0
    Olympijská vlajka a vlajka Ruskej federácie (Autor: Facebook, Yardbarker)

    Paralympijské hry v Riu majú otvoriť 7. septembra 2016 a zúčastniť sa ich plánovalo 267 ruských atlétov v 18 disciplínach. Od komisie však všetci dostali zákaz. „Antidopingový systém v Rusku je rozvrátený, poškodený a úplne oslabený,“ vyhlásil prezident Medzinárodnej paralympijskej komisie Sir Philip Craven, ktorý ruskej vláde adresoval niekoľko naozaj ostrých slov.

    „Tragicky, táto situácia nie je o športovcoch, ktorí podvádzajú systém, ale o štátom riadenom systéme, ktorý podvádza športovcov,“ vyhlásil podľa BBC Craven a dodal, že ruská vláda katastrofálne zlyhala. „To, že stavajú medaily nad morálku, ma znechucuje,“ dodal riaditeľ komisie. Podľa jeho slov je hazardovanie so zdravím atlétov pohŕdanie a v športe nemá miesto. „Ich túžba po sláve vážne poškodila imidž a celistvosť celého športu a jej následky sú pre Ruský paralympijský výbor a atlétov zničujúce,“ dodal Craven.

    Proti rozhodnutiu sa ohradil člen ruského výboru Jevgenij Bukharov. „Som sklamaný a veľmi šokovaný. Medzinárodná olympijská komisia sa nezastala čistých atlétov a rozhodla sa iba bojovať proti tým, ktorí sú zapletení do dopingu,“ vyhlásil Bukharov. Podľa jeho slov sú ruskí parašportovci z rozhodnutia komisie frustrovaní a roky ich driny vyšli nanivoč. 

    - Reklama -