Hádzanie vajec na Zemana? Iba priestupok, rozhodli v Česku

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Petr Kupka)

    K hádzaniu vajec na prezidenta došlo 17. novembra 2014 pri odhalení pamätnej tabule k 25. výročiu pádu komunistického režimu v bývalom Československu. Polícia v súvislosti s incidentom neskôr zadržala dvoch mužov.

    Prípad bol pôvodne vyhodnotený ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Polícia záležitosť preto postúpila magistrátu, ktorý rozhodol, že nešlo o priestupok, a vec bola odložená.

    Na podnet mestskej časti Praha 2 magistrát vec prehodnotil a odovzdal ju polícii, ktorá následne obvinila dvoch mužov z výtržníctva. Minulý rok v lete zastavila stíhanie jedného z nich a u druhého neskôr navrhla obžalobu. Prokurátor muža obžaloval vlani v októbri. Za čin mu hrozil trest odňatia slobody na dva roky.

    Na akcii sa zúčastnili stovky ľudí, ktorí prejavovali nesúhlas s konaním prezidenta Miloša Zemana, pričom demonštranti hádzali na pódium vajíčka a ďalšie predmety, pripomína Česká televízia (ČT).

    Hrad následne uviedol, že jedno z vajec zasiahlo do spánku nemeckého prezidenta Joachima Gaucka. Nemecká ambasáda spresnila, že Gaucka trafila len škrupina a štátnik vzal záležitosť s humorom. Na podujatí sa zúčastnili aj prezidenti Slovenska, Poľska a Maďarska.

    - Reklama -