Hádky, násilie. Niektoré národnosti sa dosť nemusia. Príde skupina, nechce pracovať. Odborárov sme sa spýtali na situáciu v automobilkách

    0
    Ostrý štrajk pred ťahúňom slovenskej ekonomiky, automobilkou Volkswagen Slovakia (Autor: TASR)
    Hneď na úvod – situácia v automobilkách Kia i Peugeot je úplne iná ako v hlavnom meste. V žilinskej Kia Motors Slovakia odborári dosiahli viac-menej to, čo chceli a v Trnave v PSA Peugeot Citroën majú skôr iné problémy. Napriek tomu odborári z týchto automobiliek držia bratislavským kolegom úprimne palce. Veď sme odborári,” zdôrazňujú.
     
    V Žiline platí nový ročný platový dodatok ku kolektívnej zmluve od 1. apríla. Odborári sa s vedením dohodli na navýšení o pevnú sumu 75 eur. Pre tých s najnižším platom to bolo percentuálne, samozrejme, najzaujímavejšie. V porovnaní s naším deklarovaným cieľom – navýšiť tarifné mzdy výrobných zamestnancov o 10 % –  dohodnuté navýšenie o 75 eur predstavuje u zamestnancov v najnižšej tarifnej triede 1A navýšenie o 11,05 % a pre približne 1300 zamestnancov v triede 1D suma 75 eur predstavuje navýšenie o  8,8 %,” hovorí odborár z OZ KOVO Kia Žilina Miroslav Chládek. Zvyšuje sa aj príplatok za prácu v noci, a to o 0,36 eur na hodinu.

    V Bratislave vraj nemajú také platy, ako sa oficiálne uvádzajú

    Štrajk vo Volkswagene Chládek podporuje, ale len neoficiálne, oficiálne by muselo dôjsť k rozhovorom medzi Modernými odbormi VW a OZ KOVO, ktoré on zastupuje. A práve Moderné odbory vznikli práve odlúčením od OZ KOVO… Osobne podporujem každý jeden krok odborových organizácií, podporujem ich požiadavky.” Navyše sa pridáva za kolegov ďalším tvrdením – že v Bratislave nemajú také platy, ako sa oficiálne uvádzajú. Podľa štatistík zamestnávateľa možno, ale pochybujem, že to zodpovedá realite.” U nich v Žiline je priemerný robotnícky plat 1 400 eur. Dodatok k zmluvám platí v Kii len rok. Čo ďalej? V novembri predložíme ďalší návrh dodatku ku kolektívnej zmluve, celú kolektívnu zmluvu máme platnú do konca marca 2019. A čo budeme chcieť? No… My sme v marci deklarovali naše ambície a tie budú na budúci rok vyššie, to bol len začiatkom k skokovému nárastu miezd,” dodáva tajomne.
     
    V Žiline majú stále len jedny odbory. Aj keď niekedy sa vyskytnú také diskusné záblesky na internetových fórach od bývalých zamestnancov,” priznáva Chládek. A čo ich najviac trápi? To, čo klasicky v automobilke – vysoké tempo, nízke mzdy, požiadavky na flexibilitu, systém odmeňovania… Práve preto sa osobne s akciou vo VW stotožňujem.”
     
    Bratislava má jednoznačnú podporu aj v Trnave. Napriek tomu, že odborári z Moderných odborov vystúpili z OZ KOVO. To neprekáža, určite ich podporujeme. Beriem to stále tak, že sme odborári, či sme červení, žltí, akýkoľvek,” priznáva sympatie predseda trnavskej odborovej organizácie Milan Minarech. Posielali sme im aj podporný list.”

    Neberieme ich ako škodnú

    V niečom je trnavská situácia s bratislavskou predsa len podobná. Aj tam už vznikli Moderné odbory. Ale až po schválení posledného dodatku k platom na tento rok. V žiadnom prípade ich neberieme ako škodnú.”
     
    V PSA začnú vyjednávať o platoch na budúci rok, “koncom tohto roka alebo začiatkom budúceho”. Na tento rok dosiahli zvýšenie miezd o 6,3 percenta. A majú už predstavu, čo budú chcieť na rok 2018? Je to zložitejšie v tom, že u nás ideme otvárať a meniť celú kolektívnu zmluvu. Ešte je veľmi skoro na to, čo chceme zmeniť, ale je tam pár prioritných požiadaviek, hlavne o vyťažení zamestnancov na výrobných linkách. Napríklad od januára každá zmena mala osem pracovných sobôt.” S Modernými odbormi sa snaží ako konkurent dohodnúť. Pozval som si ich na stretnutie, aby sme si vyjasnili svoje požiadavky.” Čiže úplne iná situácia ako v Bratislave, kde to medzi Emilom Machynom z OZ KOVO a Zoroslavom Smolinským z Moderných odborov vyslovene vrie. Minarech si o tom myslí svoje. Je to osobné, vyvrcholilo to extrémom.” Viac sa v tom však nechcel pitvať, najmä s ohľadom na to, že ich v Trnave trápi niečo iné. Zamestnávame ľudí zo štyroch krajín. (Zo 4400 zamestnancov je tisícka zahraničných – pozn. PL.sk). Za publikovanie problémov s nimi som bol označený za pomaly extrémistu. Máme tu napríklad ľudí zo Srbska. Nie je Srb ako Srb, ako aj Slovák je každý iný. Niektorí sú šikovní, vedia robiť a chcú pracovať. A potom príde skupina, a tých je teda dosť, a tá pracovať nechce. Navyše s ďalšími balkánskymi národnosťami u nás v podniku sa dosť nemusia a vznikajú rôzne hádky, násilie. Aj to sídlisko pre našich zamestnancov… Škoda hovoriť,” uzavrel Minarech.
    - Reklama -