Hádam si už Trump našiel Severnú Kóreu na mape, keď jej hrozí jadrovým peklom, posmieval sa americkému prezidentovi historik z Bostonu

    0
    Americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)

    Lukeš začal v trochu odľahčenom duchu, keď vyhlásil, že dúfa, že Trump si už našiel Severnú Kóreu na Googli. „Skutočný vodca nejde hrať golf, kde si len tak založí ruky a medzi rečou vyhlási, že rozpúta najväčšiu hrozbu v dejinách,“ poznamenal. Trumpovi predchodcovia sa vo vyjadreniach vždy miernili a je škoda, že Trump túto tradíciu pošliapava.

    „Ja sa obávam, že tu sme znovu videli pána prezidenta v akcii, totiž, že rýchlejšie hovorí, ako myslí. Možno som to trochu prehnal, keď som hovoril, že si bude musieť Trump vygoogliť, kde je Severná Kórea, ale nie veľmi,“ uviedol Lukeš.

    Nemožno však vylúčiť ani to, že Trump sa vyjadruje k svojim voličom, ktorých už nudí jazyk tradičných diplomatov. Vylúčiť sa to síce nedá, ale podľa Lukeša ide o oveľa viac. Trump by vraj toto rastúce napätie mohol využiť na to, že sa z neobľúbeného prezidenta stane populárny vojnový prezident.

    „Ja sa toho skutočne bojím, že toto by naozaj mohla byť situácia, ktorú by doteraz neúspešný prezident mohol využiť, aby sa z neho zrazu stal obdivovaný vodca, desať stôp vysoký, obdivovaný národom,“ varoval Lukeš.

    Chlad k téme doplnil, že komunistická Severná Kórea používa tvrdý slovník už desiatky rokov a proti Američanom po ňom siaha ešte častejšie ako voči iným národom. To, čo sa zmenilo, je fakt, že Trump začal používať podobne tvrdý slovník. Keby KĽDR nemala jadrovú zbraň, svet by sa podľa koreanistu nemusel až tak báť, pretože komunistický štát je jednou z najchudobnejších krajín na svete. Severná Kórea má početnú armádu, ale nie veľmi dobre vybavenú.

    V kórejskej pamäti tiež prežíva hrôza vojny z rokov 1950 až 1953, keď Američania zhodili na KĽDR obrovské množstvo bômb a prvýkrát použili vo veľkom rozsahu napalm. Táto kórejská vojna nebola doteraz ukončená, na polostrove panuje len prímerie. Severokórejčanom je však jasné, že akýkoľvek americký útok by v podstate znamenal koniec totalitného štátu.

    Celú reláciu si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -