Hádajte, koľko utečencov si našlo vo Švédsku prácu. Alebo radšej nehádajte

    0
    Utečenci prichádzajúci do Švédska (Autor: SITA)

    Švédska vládna agentúra zaoberajúca sa pracovným trhom Arbetsförmedlingen a migračná agentúra Migrationsverket zverejnili aktuálne čísla o zamestnanosti utečencov. Zo 163 000 utečencov, ktorí do Švédska pricestovali minulý rok, pracuje len 494. Utečenci síce v priebehu vybavovania svojej žiadosti o azyl nemôžu získať pracovné povolenie, ale Migrationsverket im bez problémov udeľuje výnimky, a tak môže v podstate pracovať každý, kto má potrebné vzdelanie či manuálne zručnosti.

    Spomínaná výnimka sa v minulosti udeľovala automaticky, ale vzhľadom na obrovský počet utečencov sa to pri ich registrácii urobilo inak. Podľa informácií švédskej televízie SVT tú výnimku dostala len tretina žiadateľov o azyl v krajine vo veku od 20 do 64 rokov. „Žiadostí o azyl sme v minulom roku dostali nebývalé množstvo, a preto sme museli niektoré úlohy uprednostniť pred ostatnými,“ vysvetľovala vyššia úradníčka z Migrationsverket Lisa Bergstrandová pre SVT.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Ako uvádza internetový server The Local, švédska vláda hodlá rozdávať v najbližších troch rokoch predovšetkým povolenia na prechodný pobyt v krajine v snahe zvýšiť tlak na žiadateľov o azyl, aby si hľadali prácu. Keď si daná osoba po vypršaní dočasného povolenia na pobyt nájde prácu, tak jej automaticky umožnia v krajine zostať natrvalo. „Ale štatistiky ukazujú, že rozdiely medzi rodenými Švédmi a prisťahovalcami sa na pracovnom trhu stále zväčšujú.“

    Zatiaľ čo v apríli predstavovala nezamestnanosť u rodených Švédov 4,7 %, u ľudí narodených v zahraničí bola takmer pätnásťpercentná. Situáciu podľa The Local ešte sťažujú stále dlhšie čakacie lehoty na vybavenie povolenia na pobyt. Aktuálne môže žiadateľ o povolenie na pobyt vo Švédsku čakať na vybavenie svojej žiadosti až rok. Vládna pracovná agentúra Arbetsförmedlingen má navyše príliš málo finančných prostriedkov na to, aby mohla žiadateľa, ktorý si chce nájsť prácu, nejako výraznejšie podporiť.

    „Môžu byť evidovaní v našej databáze ako nezamestnaní, ale majú nárok len na základné služby. To v praxi znamená komunikáciu s našimi poradcami. Nemôžu sa však stať súčasťou žiadnych alternatívnych programov alebo sa zúčastniť kurzov či odborných stáží,“ vysvetľuje Fredrik Möller z Arbetsförmedlingen. Zo Sýrie síce prichádza do Švédska aj mnoho kvalifikovaných pracovníkov, ale v uplatnení im okrem dlhého papierovania bráni aj jazyková bariéra a zákonitosti platné na švédskom pracovnom trhu.

    - Reklama -