Gyurcsány: Väčšina Maďarov chce zmenu vlády, systém volieb ale prospieva Fideszu

    0
    Maďarský expremiér a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány (Autor: SITA)

    “Niet pochýb o tom, že toto množstvo voličov je prítomných v množstve politických strán a organizácií, pričom maďarský volebný systém je taký, že vyhrať môžu iba veľké bloky. Nie je to z našej vôle, vyplýva to z volebného zákona vládnej strany Fidesz,” spresnil Gyurcsány

    Podľa jeho slov sa preto strany demokratickej opozície musia podriadiť: súčasne musia prezentovať, že sú viacfarební – iná je napríklad Demokratická koalícia (DK) a iná ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP), prípadne Maďarská socialistická strana (MSZP) – vo voľbách zasa ale budú musieť spolupracovať v jednomandátových volebných obvodoch. “Tomu hovoríme politika jedného proti jednému,” dodal. 

    “Do volieb môžeme ísť samostatne, môžeme prejaviť svoje odlišnosti, ale v jednomandátových obvodoch musíme proti kandidátovi vládnej strany postaviť jediného kandidáta,” vykreslil taktiku v nadchádzajúcich jarných parlamentných voľbách.

    Predseda DK vo svojom prejave vyjadril optimizmus v súvislosti so spoluprácou strán demokratickej ľavice, a to aj napriek tomu, že všetky doterajšie iniciatívy boli neúspešné.

    “Do Vianoc by sme mali splniť prvý krok – mali by sme sa ako strany navzájom dohodnúť, koho postavíme za kandidáta v jednomandátových volebných obvodoch, to je dôležité, a mali by sme začať intenzívne prezentovať svoje programy, na základe ktorých budeme žiadať voličov o podporu. Naša strana DK práve dnes začala s predstavovaním svojho volebného programu, preto som tak slávnostne oblečený. V konečnom dôsledku nepôjde o to, kto s kým bude spolupracovať, ale čo urobíme s Maďarskom v oblastiach vzdelávania, zdravotníctva, dôchodkov, sociálnej sféry. Dúfam, že máme pred sebou veľmi otvorené parlamentné voľby, v ktorých budeme mať šancu,” uzavrel Gyurcsány.

    Na zhromaždení v Gödör Klube zorganizovanom Hnutím spoločný štát, ktorého mottom bolo “Zmenu a spravodlivosť v roku 2018”, rečníci kritizovali činnosť vlády premiéra Viktora Orbána vo všetkých oblastiach verejného života, pričom sformulovali požiadavky, ktoré maďarská spoločnosť požaduje od novej, spravodlivej moci.


     

    - Reklama -