Gruzínsko a jeho členstvo v NATO? Do toho Rusku nič, tvrdí hlava Aliancie

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    Stoltenberg pricestoval dnes do Tbilisi, kde mal na programe stretnutie s gruzínskym premiérom Giorgim Kvirikašvilim. Na otázku, aká je úloha Ruska pri rozhodovaní NATO o Gruzínsku, odpovedal slovami, že ide o záležitosť členov aliancie a samotných Gruzíncov, pričom “nikto iný nemá právo zasahovať do tohto procesu alebo sa ho pokúšať vetovať”.

    Napriek potvrdeniu práva Gruzínska na členstvo šéf NATO zatiaľ nedokázal uviesť, kedy je možné predpokladať prijatie tejto bývalej sovietskej republiky. Rusko takýto krok dôrazne odmieta s tým, že by ho považovalo za ohrozenie svojej národnej bezpečnosti.

    Podľa Stoltenberga musí Gruzínsko pred vstupom do NATO uskutočniť ďalšie vojenské a politické reformy, ako aj slobodné a demokratické parlamentné voľby, ktoré sú naplánované na 8. októbra. Členovia NATO na júlovom summite vo Varšave podporili pričlenenie Gruzínska do aliancie.

    Premiér Kvirikašvili dnes podľa DPA vyhlásil, že jeho krajina musí pokračovať v reformách a trpezlivo čakať.

    Vzťahy medzi Gruzínskom a Ruskom sú dlhodobo napäté a v roku 2008 ich poznačila krátka vojna o separatistické oblasti Abcházsko a Severné Osetsko, ktoré následne Moskva uznala ako nezávislé štáty. 

    - Reklama -