Grécky expremiér Tsipras mení pred voľbami rétoriku. Jeho odpor k reformám s odchodom z úradu výrazne ochabol

    0
    Grécky premiér Alexis Tsipras (Autor: SITA)

    Alexis Tsipras sa vzdal funkcie predsedu vlády, keď sa v jeho strane SYRIZA vytvorila platforma, ktorá sa tvrdo postavila proti opatreniam vyžadovaným medzinárodnými veriteľmi výmenou za nový balík pomoci v hodnote 86 miliárd eur. Zo 149-členného poslaneckého klubu vládnej strany SYRIZA odišlo minulý týždeň 25 poslancov, ktorí si založili vlastnú stranu s názvom Ľudová jednota. Práve táto strana dostala ako druhá šancu na vytvorenie nového vládneho kabinetu.

    Bývalý grécky premiér podľa agentúry Reuters dúfa, že sa jeho strana vráti k moci po septembrových predčasných voľbách. V nich chce SYRIZA na čele s Tsiprasom  získať dostatok hlasov, aby obsadila absolútnu väčšinu v parlamente. Ľavicová strana, ktorá doteraz vládla Grécku, však už nehovorí o odpisovaní časti dlhov a nechce sa ani stavať proti opatreniam, ktoré Aténam nadiktovali medzinárodní veritelia. Tsipras sa totiž dlho vyhováral na to, že Grécko nedokáže splatiť celý svoj dlh a potrebuje odpísať jeho časť, aby sa krajina vrátila k ekonomickému rastu. Teraz vidí expremiér riešenie v predĺžení splatnosti a znížení úrokových sadzieb. „Budeme mať to, čomu ekonómovia hovoria fiškálny priestor na splatenie dlhu. To bude pre nás prvý krok na ceste k tomu, aby nám trhy znova začali dôverovať a zároveň nám to pomôže naštartovať v krajine hospodársky rast,“ uviedol Tsipras.

    SYRIZA má vnútorné problémy

    Odchod 25 poslancov nespokojných s rozhodnutím prijať podmienky medzinárodnej finančnej pomoci nie je jediný problém, ktorému SYRIZA čelí. V jej radoch totiž stále zostáva zvyšok poslancov, ktorí tvrdé reformy požadované veriteľmi nepodporili, a tých je viac ako 50. Medzi nimi je aj významný ekonóm Euclid Tsakalotos, ktorý sa podieľal na vyjednávaniach o najnovšej finančnej pomoci. Druhým významným členom strany, o ktorom zatiaľ nie je jasné, či za stranu SYRIZA pôjde do volieb, je bývalý hovorca parlamentu Gabriel Sakellaridis. „Tsakalotos ani Sakellaridis zatiaľ jasne nepovedali, či sa zúčastnia na nadchádzajúcich voľbách,“ uviedol pre agentúru Reuters jeden z členov strany.

    Tsipras má však vo veci jasno. Podľa neho sa obaja spomínaní muži zúčastnia na predčasných parlamentných voľbác. „Euclid Tsakalotos urobil skvelú prácu a je pravda, že keby nebolo jeho, tak by sme dohodu nedosiahli,“ povedal Tsipras. Oficiálny termín predčasných volieb do gréckeho parlamentu zatiaľ nie je stanovený, ale pravdepodobne to bude 20. september. Grécko povedie dočasný premiér alebo v tomto prípade skôr premiérka, ktorou sa dočasne stane predsedníčka Najvyššieho súdu Vassiliki Thanouová. Na krátky čas sa tak stane jedinou ženou, ktorá kedy v Grécku zastávala funkciu predsedníčky vlády.

    - Reklama -