Grécki tajní bijú na poplach. Na pobreží Turecka sa deje čosi nevídané

    0
    Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)
    Grécka tajná služba prišla s informáciami o tom, že Turecko chce migrantom umožniť nelegálne cesty do Grécka či Talianska, ktoré sú najčastejšími krajinami „prvého kontaktu“ pre migrantov z Afriky a Blízkeho východu. V čase, keď sú rokovania medzi EÚ a Tureckom na bode mrazu, sa podľa gréckych analytikov začali popri tureckom pobreží zhromažďovať lode pašerákov ľudí, pripravené na vyplávanie k európskym brehom. 
     
    Európsky parlament prednedávnom hlasoval o pozastavení rokovaní s Ankarou pre obavy z politického diania po nevydarenom štátnom prevrate z júla tohto roka. Po puči skončili vo väzení desaťtisíce ľudí vrátane predstaviteľov opozície, novinárov či podnikateľov, ktorí sa postavili proti politike prezidenta Erdogana. 
     
    Práve Turecko je akousi záchrannou brzdou, ktorá blokuje väčšinu migrantov snažiacich sa dostať do Európy. Výmenou za pomoc s migračnou krízou urobil Brusel Ankare viacero ústupkov a poskytol miliardy eur, ale ani to nestačí. Turecký prezident totiž požaduje bezvízový styk s krajinami EÚ, ale také niečo po letných politických turbulenciách neprichádza do úvahy. 
     
    Práve pozastavenie rokovaní o zbližovaní EÚ s Tureckom, pred ktorým viacerí odborníci varujú, vyprovokovalo tureckého prezidenta k nedávnemu ráznemu vyhláseniu a odkázal Únii, že hranice Turecka sa môžu kedykoľvek otvoriť. „Ak zájdete ešte ďalej, tieto hranice sa otvoria. Ani ja, ani moji ľudia nebudú ovplyvnení týmito planými vyhrážkami,“ varoval Erdogan predstaviteľov EÚ. 
     
    Celý text nájdete v angličtine TU
     
    - Reklama -