George Soros začal sypať peniaze do akcie, ktorá má zvrátiť brexit. Som rád, že môžem podporiť boj proti tej špine, vyjadril sa

    0
    Americký miliardár a filantrop George Soros (Autor: TASR)

    Hoci sa referendum o Európskej únii konalo v júni 2016, nemalá časť spoločnosti vo Veľkej Británii stále verí, že sa dá demokratické hlasovanie zvrátiť. Verejnosť je v ľavicových médiách strašená dôsledkami, ktoré brexit prinesie, a do šírenia poplašných správ sú zapojené aj početné neziskové organizácie. Po referende vznikli subjekty, ktoré sa netaja tým, že ich jediným cieľom je rozhodnutie voličov zvrátiť a udržať krajinu v EÚ.

    Jedným z najvplyvnejších je Best for Britain, ktorý podporil finančným darom vo výške 400 000 libier známy americký filantrop maďarského pôvodu George Soros. Zároveň prisľúbil, že na podporu boja proti brexitu pošle ďalších 100 000 libier. V prípade Sorosa sa dá s istým zveličením hovoriť o akejsi forme odpustkov. V roku 1992 sa ako špekulant postaral o pád libry a na mnohými kritizovanom obchode sám zarobil 720 miliónov libier.

    Spätne sa však ozývajú hlasy, podľa ktorých vtedy fakticky pomohol britským euroskeptikom. Vláda Johna Majora krátko po „čiernej strede“ oznámila odchod z Európskeho mechanizmu výmenných kurzov a vďaka tomuto kroku si krajina dodnes zachovala svoju vlastnú menu. Po viac ako dvadsiatich piatich rokoch Soros opäť zasahuje do diania vo Veľkej Británii. Ale priaznivcov zotrvania krajiny v EÚ podporoval už v čase konania referenda.

    Čierna streda – ako George Soros zničil britskú menu. Dokument BBC:

    Soros teraz tvrdí, že peniaze posiela „proúnijnej“ organizácii Best for Britain v súvislosti s údajnou kampaňou, ktorú proti jeho osobe rozpútali pravicové médiá. Konkrétne poukazoval na text konzervatívneho denníka Daily Telegraph, v ktorom bol obvinený zo zasahovania do vnútorných záležitostí Veľkej Británie. „Som rád, že môžem týmto spôsobom bojovať proti tým, ktorí namiesto argumentov šíria špinavú kampaň,“ uviedol Soros podľa denníka The Guardian.

    K informáciám o štedrej finančnej podpore sa vyjadrila aj riaditeľka Best for Britain Eloise Toddová. „Žijeme v demokracii a tá nám zaručuje slobodu prejavu. Budúca dohoda našej krajiny s EÚ ešte nie je podpísaná. Ľudia majú právo vedieť, aké máme možnosti. Vrátane možnosti zostať súčasťou Európskej únie a podieľať sa na jej vedení. Práve preto sme ponuku Georgea Sorosa s potešením prijali,“ uviedla Toddová.

    - Reklama -