Genetika narobila rozruch na Ukrajine. Minister kultúry sa musel za svoje slová o ruskojazyčnom obyvateľstve východu ospravedlniť

    0
    Nášivka Ukrajina (Autor: Hans Štembera)

    Vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou nie sú najlepšie napriek tomu, že na Ukrajine má panovať pokoj zbraní. Konflikt je na mŕtvom bode a Moskva s Kyjevom sa neustále obviňujú zo zodpovednosti za občasné obnovenie bojov a sporadické prestrelky. Národná príslušnosť k Rusom či Ukrajincom, a teda aj genetika hrá v konflikte dôležitú úlohu, keďže východ Ukrajiny obýva prevažne ruskojazyčné obyvateľstvo.

    Práve ukrajinský minister kultúry Jevgenij Niščuk sa koncom novembra tak trochu nekultúrne vyjadril na adresu obyvateľov východu Ukrajiny, keď použil v súvislosti s rozdielnym národnostným zložením obyvateľstva slovo genetika. Toho sa chytila ruská strana a už bol oheň na streche. Minister sa síce ospravedlnil a priznal, že mohol niekoho uraziť, ale ani to nestačilo.

    Na sociálnych sieťach sa spustla lavína proti Niščukovým vyjadreniam. V rozhovore totiž uviedol, že na východe Ukrajiny je „genetika“ iba „importovaná“ z Ruska. To podľa kritikov znamená, že obyvateľov východu Ukrajiny, ktorí hovoria po rusky, nepovažuje za Ukrajincov.

    Celý text nájdete TU.

    - Reklama -