Generálny prokurátor zasahuje. Čižnár si posvietil na kauzu Bašternák

    0
    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár, (Autor: SITA)

    Podozrenie, že Ladislav Bašternák sa pri prevodoch bytov v objekte Five Star Residence na DPH obohatil o dva milióny eur, začala skúmať generálna prokuratúra. „Akonáhle boli zverejnené medializované informácie o prvotnom konaní v tejto trestnej veci, námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek vydal pokyn na predloženie spisového materiálu na príslušné oddelenie, kde je v súčasnosti vec preskúmavaná,“ cituje Denník N hovorkyňu prokuratúry Andreu Predajňovú. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár teda kauzu plánuje skúmať.  

    Daňový úrad začal prevody bytov preverovať už v roku 2012 a v nasledujúcom roku podal trestné oznámenie. Polícia ho však v roku 2014 odmietla. Pochybiť v prípade mohol okrem vyšetrovacích orgánov aj prokurátor. Podľa Daniela Lipšica na prípad dozeral Dušan Kováčik. To, že prípad odmietol prokurátor, tvrdil aj policajný prezident Tibor Gašpar.

    Úrad špeciálnej prokuratúry meno zamestnanca, ktorý dozor vykonával, zverejniť nechce. Podľa Denníka N však zastaveniu preverovania prípadu vratiek DPH mohol Kováčik zabrániť. V stanovisku, ktoré oznámil týždenníku Trend a Denníku N, sa hovorí, že prípad dáva znovu prešetriť, pretože polícia v čase, keď odmietla prípad vyšetrovať, nemala všetky potrebné informácie, ktorými disponovali médiá. Vo verejnom katastri je však možné dočítať sa, že aktéri kauzy otočili prevod niekoľkých podozrivých bytov minimálne dvakrát, informuje Denník N.

    Príbeh bytov v komplexe Five Star Residence je naozaj zamotaný. Na začiatku ich postavila firma, za ktorou stál Marián Kočner, neskôr ich vlastnil Viliam Gross. Ten ich pár dní po voľbách v roku 2012 predal firme Rent and Wash za euro. Tvrdil, že firma mu v minulosti poskytla pôžičku, ktorú nevedel splatiť, a svoj dlh uhradil práve spornými bytmi. Za spoločnosťou Rent and Wash stojí Ladislav Bašternák a Peter Hrkotáč. Táto spoločnosť byty predala firme BL 202 za necelých 12 miliónov eur. BL 202 patrila Ladislavovi Bašternákovi a ten si z obchodu uplatnil spornú vratku na 2 milióny. Bašternák byty neskôr previedol na Patrika Zimana, tiež s odôvodnením, že nimi spláca svoj dlh. Ziman zas previedol 4 zo siedmich bytov na firmu Snerad, ktorá dnes už neexistuje, ale vlastnil ju Gross. Gross ich v roku 2013 previedol na Stav SPZ s majiteľom Zimanom. V roku 2015 už 4 byty vlastnila Tatiana Rent, ktorej majiteľkou je Tatiana Bašternáková.

    Spletité transakcie museli byť podozrivé už od začiatku, polícia ani finančná správa však neodpovedali, prečo ich nepreverili. Prezident finančnej správy František Imrecze a policajný prezident Tibor Gašpar sa odvolávajú, že pochybil prokurátor. Spolu s ministrom vnútra Kaliňákom tvrdia, že fakt, že Bašternák vlastní byt, v ktorom býva premiér Fico, na prípad nemal žiadny vplyv.  

    - Reklama -