Gejovia a lesby v Nemecku už môžu uzatvárať manželstvá a adoptovať si deti

    0
    Pochod homosexuálov v Berlíne. (Autor: TASR)

    Problematika homosexuálnych manželstiev bola horúcou témou pred nedávnymi parlamentnými voľbami v Nemecku. Všetky hlavné nemecké strany takéto sobáše podporovali, okrem strán konzervatívneho bloku CDU/CSU a nacionalistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD).

    Merkelovej kresťanskí demokrati (CDU) a ich bavorskí spojenci z CSU dlhodobo blokovali všetky snahy zaradiť takéto sobáše do nemeckých právnych predpisov. Kancelárka však napokon umožnila schválenie zákona tým, že poskytla poslancom slobodu, aby o návrhu hlasovali na základe vlastného presvedčenia, a nie podľa pokynov svojich strán.

    Homosexuálne páry žijúce v Nemecku môžu už od roku 2001 uzatvárať registrované partnerstvá. Takéto zväzky boli pritom v ostatných rokoch do veľkej miery – napríklad v oblasti daní či dedičských práv – zrovnoprávnené s klasickými manželstvami. Registrovaní partneri si však až doposiaľ, na rozdiel od manželov, nemohli adoptovať deti. 

    Podľa údajov z roku 2015 žije v Nemecku približne 94.000 párov rovnakého pohlavia. Zhruba 43.000 z nich sú registrovaní partneri, píše agentúra DPA. 

     

     

     

    - Reklama -