Gašpar zasahuje: Zvyšujeme počet policajtov, ktorí budú mať na starosti toto

    0
    Tibor Gašpar (Autor: TASR)

    „Odbor počítačovej kriminality máme v štruktúre Úradu kriminálnej polície. Zvýšili sme ten počet ľudí na súčasných zhruba 30 policajtov a malo by dôjsť k rozšíreniu o ďalšie oddelenie,“ povedal Gašpar.

    Policajti plnia podľa neho viaceré úlohy. „Bude tam oddelenie na monitoring internetu, bude tam oddelenie na vyhodnocovanie niektorých údajov, prípadne na aktívnu účasť v internetových nelegálnych aktivitách, samozrejme, v zmysle zákona, čiže to pracovisko bude len narastať. To je vecou vývoja tejto trestnej činnosti,“ vysvetlil Gašpar.

    Policajný prezident tento týždeň informoval o obvinení dvoch osôb z Bratislavy, ktoré mali prostredníctvom počítačovej siete darknet nakupovať a následne predávať zbrane, muníciu a omamné a psychotropné látky.

    Strážcovia zákona u nich zhabali aj počítačový server, ktorý mal byť používaný na prevádzkovanie tzv. darknetového trhoviska. Na tomto trhovisku sa malo obchodovať s drogami, zbraňami a inými nelegálnymi komoditami. Rovnako zaistili aj virtuálnu menu bitcoin v celkovej hodnote takmer 203.000 eur.

    Podľa polície sa online obchodovanie s nelegálnym tovarom rozšírilo najmä za posledné roky. Tieto siete majú využívať aj teroristi či pašeráci osôb, ktorí oceňujú najmä ich anonymitu.

    - Reklama -