Gašpar pre PL o svojom možnom odchode. Nahradí ho Faragó?

    0
    Prezident PZ Tibor Gašpar a riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Csaba Faragó (vpravo) (Autor: TASR)

    Zákon, ktorým sa má zmeniť spôsob menovania policajného prezidenta, by mal v lete prerokovať parlament. So zmenou prichádza hlavne Most-Híd a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Policajný prezident Tibor Gašpar sa pre Rádio Slovensko vyjadril, že ak sa schváli spomínaná novela, tak sa už nebude uchádzať o tento post. Z funkcie policajného prezidenta má odísť pre osobné dôvody.

    „Z únavového syndrómu. Tak či tak som uvažoval, že je čas skončiť. Čo sa však týka nového spôsobu, akým bude ustanovený nový policajný prezident, veľmi vítam tieto zmeny. Bude to ďalší krok k odpolitizácii polície,” povedal súčasný policajný prezident Gašpar.

    Pred pár dňami sa taktiež Gašpar vyjadril, že nie je so svojou stoličkou zrastený. Viac sme o tom písali TU.

    Poslanec klubu Most-Híd Martin Fedor chce, aby nového policajného prezidenta navrhoval minister vnútra, schválila by ho vláda a odobril by ho ešte aj prezident. Tibor Gašpar sa vyjadril, že by chcel, aby sa jeho nástupcovia na post prezidenta hlásili sami a užší výber by robila komisia zložená napríklad zo sudcov, prokurátorov a akademikov.

    Do toho výberového konania sa neprihlásim

    „Nemienim odstúpiť na základe výzvy študentov. Odvoláva a ustanovuje ma minister a keď ma odvolá zajtra, tak to bude aj pravda, ale nie, že by som ja odchádzal dobrovoľne, ale, že ma odvolá. A pokiaľ sa príjme v dohľadnej dobe novela zákona o ustanovovaní a kreovaní policajného prezidenta cez výberové konanie, tak sa do toho výberového konania neprihlásim,“ povedal nám prezident policajného zboru.  

    Podľa našich informácií sa hovorí, že nástupcom Tibora Gašara sa má stať Csaba Faragó, ktorý aktuálne pôsobí ako riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave.

    Policajný prezident považuje Faragá za dobrého odborníka. „Je to jeden z generálov a dobrý odborník. Do úvahy by prichádzať mohol. Ak to však bude vecou výberového konania, tak to bude víťaz tohto konania,“ uzavrel Tibor Gašpar.

    - Reklama -